O neradnoj nedjelji prije ljetnje sezone

Dodajte komentar

Problem neradne nedjelje treba riješiti prije početka ljetnje turističke sezone, smatraju u Uniji polodavaca i Grupaciji malih prehrambenih objekata.

Kako navode iz UPCG tokom sastanka razgovarali su o perspektivama i mogućnostima dalje saradnje u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta za preduzetnike i kompanije koje posluju u sektoru trgovine.

Fokus sastanka, kako dodaju, bio je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji predviđa neradnu nedjelju u sektoru trgovine, kao i potreba da se u što skorijem roku to rješenje upodobi realnim potrebama privrede i ekonomskih aktivnosti, naročito u toku trajanja turističke sezone.

U saopštenju se navodi da su predstavnici UPCG predstavili svoje aktivnosti koje su u vezi sa ovom temom sprovodili od početka, odnosno od 2019. godine kada je došlo do uvođenja neradne nedjelje, podnošenje Inicijative za ispitivanje ustavnosti predmetne odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini i veći broj inicijativa donosiocima odluka da se jedno ovakvo rješenje treba i mora modifikovati tako da bude u interesu poslodavaca i zaposlenih, a u krajnjem i države.

“Takođe, predstavnici UPCG saopštili su svoja očekivanja da će se nastaviti razmatranje ovog pitanja kroz mehanizme tripartitnog socijalnog dijaloga među predstavnicima poslodavaca, zaposlenih i Vlade, budući da se na taj način najlakše može doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve”, navode iz UPCG.

Predstavnici malih trgovina, kako su kazali, iznijeli su svoje stanovište da se u cilju regulisanja rada nedjeljom za sektor trgovine treba pozvati na uporedna rješenja iz zemalja Evropske unije, pri čemu su posebno apostrofirali model koji se održivim pokazao u Sloveniji, a koji podrazumijeva dozvolu da nedjeljom rade trgovački objekti manji od 100m2 površine pri čemu se nedjeljom u trgovinama angažuju lica koja nijesu u radnom odnosu sa tim privrednikom.

“Zaključeno je da je neradna nedjelja institut koji je u Crnu Goru uveden nasuprot volji velikog dijela privrednika iz sektora trgovine te da isti u što skorijem roku mora biti revidiran i izmijenjen tako da odgovori na realne potrebe i poslodavaca i zaposlenih, a da hitnost djelovanja po ovom pitanju prije svega diktira dolazeća ljetnja turistička sezona”, saopšteno je iz UPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *