Troškove markiranja goriva neće snositi država, već distributeri

Dodajte komentar

Troškove markiranja goriva neće snositi država već distributeri koji trguju naftom, naftnim derivatima i biogorivima, predviđeno je Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o energetici.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je pripremilo nacrt tog akta za koji se čeka saglasnost Ministarstva finansija i socijalnog staranja, da bi se uputio u dalje proceduru Vladi i Skupštini koja treba da ga usvoji, pišu Vijesti.

– Nacrt predviđa da troškove markiranja snosi pravno lice ili preduzetnik koji obavlja djelatnost trgovine naftom, naftnim derivatima i biogorivima – saopšteno je zvanično Vijestima u MKI.

Markiranje goriva podrazumijeva obilježavanje goriva posebnom supstancom nanomarkerom koja treba, prilikom kontole, da pokaže da li gorivo potiče iz nelegalnog prometa, a koje ne utiču na kvalitet goriva.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je bilo predvidjelo da od 1. jula prošle godine počne markiranje goriva, od koga se na godišnjem nivou očekuje prihod od 14 mil EUR, ali od toga nije bilo ništa jer nije završena zakonska procedura i raspisan tender za odabir firme koja bi dobila posao da uvozi markere.

Vijesti su pitale MKI kada će završiti izmjene i dopune Zakona o energetici, što je uslov da se krene u proces markiranja goriva, i koji su razlozi za kašnjenje, jer je ranije najavljeno da bi se predlog zakona mogao naći u skupštinskoj proceduri u septembru prošle godine.

– Nacrt izmjena i dopuna Zakona o energetici je pripremljen i nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva finansija biće predat u dalju proceduru. Nekoliko puta izmjene i dopune Zakona o energetici su dostavljane kolegama iz Ministarstva finansija i nekoliko puta su kolege iz Ministarstva finansija imale dodatne sugestije na tekst. U ovom trenutku još čeka na dobijanje saglasnost iz Ministarstva finansija – rekli su iz MKI.

Iz Ministarstva finansija za Vijesti su kazali da će ubrzo dostaviti MKI konačno mišljenje nakon detaljne analize dostavljene dokumentacije.

– Kada je MKI prvi put zvanično dostavilo predložene izmjene Zakona o energetici radi dobijanja saglasnosti Ministarstva finansija, nakon uvida u dostavljeni tekst predstavnici radne grupe iz Ministarstva finansija su dali određene primjedbe i sugestije, čime su podsjetili i na stavove koji su rezultat rada u okviru radne grupe – rekli su iz Ministarstva finansija.

Takođe, kako su dodali, tokom usaglašavanja teksta sa nadležnim organima, došlo je do određenih izmjena u odnosu na prvobitnu verziju, koje su mogle bitnije uticati na ostvarivanje same svrhe zakona.

– S tim u vezi, komentari su se odnosili na potrebu unapređenja teksta predloga zakona u dijelu odredbi koje se odnose na zahtjev za vršenje dodatne analize prisustva markera, izvještavanje državnih organa, način imenovanja tenderske komisije, prekršajne odredbe i slično – objasnili su iz Ministarstva finansija.

Kako su dodali, MKI je potom, nakon razmatranja navedenih primjedbi i sugestija, dostavilo Ministarstvu finansija inovirani predlog zakona, uz svoje izjašnjenje na ukazano.

– Markiranje goriva je jedno od značajnih rješenja koje je iniciralo Ministarstvo finansija. Ovaj resor je kroz radnu grupu i potom kroz sugestije i primjedbe dao značajan doprinos po pitanju predstojećih izmjena Zakona o energetici. Konačno mišljenje će biti ubrzo dostavljeno MKI, odnosno nakon što je još jednom detaljno sagledano predloženo – kazali su u Ministarstvu finansija.

U procesu markiranja planirano je da se formira posebno kontrolno tijelo koje će biti uvezano s Mašinskim fakultetom i koje će imati sertifikovanu laboratoriju za markiranje naftnih derivata.

– Nacrtom je predviđena ovlašćena akreditovana laboratorija. Izbor ovlašćene laboratorije vršiće se na osnovu javnog poziva, u skladu sa zakonom – kazali su iz MKI, dodajući da će se podzakonski akti u vezi markiranja donijeti u roku od 90 dana od dana kada Vlada donese odluku o izboru lica koje vrši markiranje.

U svakom trenutku količina markera na kontrolnom mjestu mora proporcionalno da odgovara količini markera kojom je gorivo označeno prilikom njegovog uvoza.

Ako se utvrdi da količina markera na kontrolnom (prodajnom) mjestu nije odgovarajuća, protiv pravnog lica, kod koga se utvrdi nepravilnost, će biti pokrenut prekršajni postupak.

U Srbiji je program markiranja naftnih derivata uveden u februaru 2014. godine, s ciljem suzbijanja ilegalnih aktivnosti u energetskom sektoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *