Zašto je godinu dana star automobil skuplji od novog

Dodajte komentar

Nešto vrlo čudno se dešava na tržištu polovnih automobila od Evrope, SAD, Japana,,, Neki modeli su, naime, skuplji od svojih novih varijanti.

Riječ je o fenomenu koji se ne viđa često, iako ima vrlo jednostavno objašnjenje – automobilska industrija jednostavno ne može da isporuči onoliko novih automobila koliko kupci žele da kupe zbog nestašice automobilskih čipova na globalnom nivou.

To je dovelo do toga da cijene na tržištu polovnih automobila postaju veće od cijena novih vozila. Jedina mala razlika je što polovni automobil možete dobiti za samo nekoliko dana, dok isporuka novog automobila može da potraje i do 12 mjeseci, zavisno od marke, modela, specifikacije i tržišta, naravno…

Kako potvrđuje novo istraživanje tržišta koje je sproveo iSeeCars, cene polovnih automobila su na ‘rekordnom nivou’. Na bazi podataka navedene platforme, prosječni godinu dana star polovnjak košta 1,3 posto više od svog novog ekvivalenta, prenosi Jutarnji.hr.

Dobijeni rezultati se baziraju na traženim cijenama za više od 1,5 miliona novih i polovnih automobila prodatih u SAD-u od 1. januara 2022. do 31. januara 2022. godine.

Ispostavilo se da je Mercedes-Benz G-klasa ‘apsolutni hit na tržištu polovnih automobila’. U prosjeku, godinu dana staru G-klasu možete kupiti za 35,6 posto veću cijenu od potpuno nove G-klase. Chevrolet Corvette je na drugom mjestu s 20,2 posto skupljim polovnim primjerkom u poređenju s potpuno novom. Treći je Tesla Model 3 (17,8 posto), a slijede ga Ford Bronco Sport (16,4 posto) te Chevrolet Trailblazer (15,6 posto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *