Vlasnik modnog brenda Zara ulazi u biznis telekomunikacija

Dodajte komentar
Amancio Ortega

Španska telekomunikaciona kompanija Telefonikaje pristala je da kupi, sa svojim partnerom, vlasnikom modnog brenda Zara, Amansijem Ortegom, 40 odsto udjela u svojoj poslovnoj jedinici Telkijus, koja je u vlasništvu KKR za 216 miliona eura (243 miliona dolara).

Kako piše Rojters, Telefonika i Ortega će postati jedini akcionari Telkijusa, operatera telekomunikacione infrastrukture, preko zajedničkog preduzeća Pontel, piše u podnesku Telefonike dostavljenom tržišnom regulatoru u utorak uveče.

Takođe, porodična firma koja pripada Ortegi, Pontegadea će povećati svoj udio u zajedničkom preduzeću Pontel na 30 odsto sa sadašnjih 9,99 odsto.

Telefonika je prodala 40 odsto udela u Telkijusu KKR fondu za 1,27 milijardi eura kako bi smanjili dug, jer je uvođenje 5G tehnologije iziskivalo velika ulaganja. U to vreme, Telkijusova imovina je obuhvatala Telefonikine jarbole za mobilnu telefoniju, podmorske kablove, i drugu imovinu.

Korporacija Amerikan Tauer je prošle godine kupila većinu imovine Telkijusa za 7,7 milijardi eura, a španskom preduzeću je ostalo na raspoganju samo nekoliko podmorskih kablova.

Ortega je profit od kompanije Intidex, u čijem vlasništvu je Zara, krenuo da ulaže u energetiku i telekomunikacionu infrastrukturu. Pontegadea je nedavno postala najveći privatni investitor u špansku kompaniju za elektromreže RedElekrtika, sa 5 odsto udjela, a takođe je kupio i 49 odsto udela u španskoj energetskoj grupi Repsol.

Izvor: BIZLife

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *