Taksisti traže ograničavanje cijena goriva

Dodajte komentar

Strukovni sindikat taksista Crne Gore zatražio je hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom poskupljenja nafte i naftnih derivata, već drugi put ove godine.

Kako navode u saopštenju za godini dana gorivo je poskupilo 16 puta, ili u prosjeku 30 posto, u odnosu na početak 2021.godine.

“Takva dinamika poskupljenja predstavlja veliki udar na budžet građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivate dodatno utiču na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je konstantnim rastom cijena goriva dodatno poskupljuje i transport, što se negativno odražava na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik SSTCG Borislav Pavlović.

Kako ističe, isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane za cijene nafte i naftnih derivata.

“Međutim, iako poslujemo u uslužnoj djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, i direktno zavisimo od cijena nafte i naftnih derivata, nismo u situaciji da poskupljujemo cijene naših usluga, već poslujemo sa cijenama na nivou 2019. godine, i tako svjesno poslujemo sa gubicima, baš iz razloga što su korisnici naših usluga u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju, i što bi ga naše poskupljenje dodano pogoršalo, a nama dodatno smanjilo broj korisnika usluga, koji već na nivou u prosjeko od 40 posto u odnosu na 2019. godinu, i koji je u tendenciji svakodnevnog pada”, navodi Pavlović.

Zbog svega toga traže da Skupština Crne Gore hitno pokrene inicijativu za izradu i usvajanje novog Zakona o energetici, koji bi omogućio markiranje goriva, a to je, kako navode, po riječima ministar finansija i socijalnog staranja, iz oktobra prošle godine, jedini uslov za smanjenje akciza.

“Isto tako tražimo da Skupština po hitnom postupku predloži Vladi Crne Gore, da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 po litru, najmanje do usvajanja navedenog zakona kada bi se stvorili uslovi, za smanjenje akciza na gorivo”, navodi Pavlović.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *