Rekonstrukcija TE Pljevlja koštaće oko 70 mil EUR – Početak radova moguć u aprilu 2022.

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) odlučila je da pokrene odvojeni tender za adaptaciju kotla, vrijedan 15 mil EUR, koji je u funkciji boljeg rješenja ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja, dok iz državne energetske kompanije ne isključuju mogućnost izdvajanja dodatnog novca za projekat ekološke rekonstrukcije, ali u malim iznosima. Ti mali iznosi su milion ili dva, što sa 15 miliona i prethodno dogovorena 54 miliona za rekonstrukciju iznosi 70 mil EUR, kazali su Danu iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Osnovni ugovor za ekološku rekonstrukciju potpisan je na 54 mil EUR sa konzorcijumom koji predvodi kineski DEC Internacional, ali radovi kasne već godinu i po. Partneri Kinezima u tom poslu su i domaće kompanije Bemaks, BB Solar i Permonte.

Rukovodilac Sektora za eksploataciju u TE Pljevlja Zoran Šljukić rekao je da adaptacija kotla na neki način jeste povezana sa ekološkom rekonstrukcijom, ali tvrdi da to nije novac koji EPCG daje za ekološku rekonstrukciju.

– U javnosti postoji pogrešna percepcija o dodatnih 15 miliona koje ulažemo u ekološku rekonstrukciju. Tih 15 miliona ulažemo u adaptaciju kotla da bismo imali bolje rješenje ekološke rekonstrukcije – kazao je Šljukić toj nevladinoj organizaciji i dodao da će kroz adaptaciju kotla biti zadržana efikasnost TE na visokom nivou i dat život postojećoj TE na jedan duži period.

– Kao stručni tim, kada smo preuzeli ovaj projekat, nijesmo bili zadovoljni tehničkim rješenjem ekološke rekonstrukcije, da se postrojenje za otklanjanje azotnih oksida nađe na samom kraju, iza odsumporavanja, na mjestu gdje su tehnološki vrlo niske temperature dimnog gasa, svega 60 stepeni – pojasnio je Šljukić.

Upitan da li će ugovoreni iznos za ekološku rekonstrukciju biti dovoljan za taj posao, on je kazao da ne bi trebalo da bude potrebe za dodatnim novcem, ali ukoliko se to dogodi, biće mali iznosi.

– Niko vam sada sa sigurnošću ne može reći da neće biti ni dodatnog eura na ovo, ali ako na posao ekološke rekonstrukcije, plus 15 miliona adaptacije kotla, bude potreban još dodatni milion ili dva, to ne smatramo kao nešto što je strašno. Na projektu tih dimenzija, to su stvari koje se događaju – ocijenio je Šljukić.

Osnovnim ugovorom za ekološku rekonstrukciju predviđena je fiksna cijena od 54 mil EUR i ona nije podložna promjenama.

Kako je istakao, TE će imati efikasnost iznad 32,5%, zavisno od toga da li će TE raditi u režimu sa daljinskim grijanjem grada zimi, gdje će efikasnost biti iznad 33%, a ljeti će imati efikasnost oko 32,5%.

– Bez bojazni da dođemo na onu granicu od 31,5%, koja bi značila da TE ne može da radi i ne ispunjava neki od zahtjeva – dodao je Šljukić.

Najavljuje radove u aprilu

Govoreći o rokovima za početak radova ekološke rekonstrukcije, Šljukić je rekao da će najkasnije u februaru naredne godine biti završena revizija glavnog projekta, a radovi će početi u aprilu.

– Završetak radova planiran je sredinom 2024. godine. Tada će postrojenje u potpunosti ispunjavati sve EU direktive – tvrdi Šljukić.

On je naglasio i da je TE donijela mnogo Crnoj Gori u smislu stabilnosti energetskog sistema.

– Bez TE bi bili uvozno zavisna zemlja, plaćali bismo velike cijene struje. Trenutno je megavat na berzi preko 300 eura – poručio je Šljukić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *