Ulaganje u vino isplativija od ulaganja u zlato

Dodajte komentar

Prošla godina bila je rekordna za investitore u skupocjena vina, ali je ova oborila sve prošlogodišnje rekorde, kažu stručnjaci. Cijena najtraženijih finih vina je porasla za petinu, što je onima koji su mudro ulagali donijelo veći povrat novca nego što bi to učinilo investiranje u zlato na primjer.

Za mnoge kupovina vina nije baš pametan trošak, jer će ono u kratkom roku nestati. Ukoliko je loše još vas posle toga može boljeti i glava.

Međutim, oni koji profesionalno ulažu u vino nemaju razlog za glavobolju – u 2021. je kvalitetno vino donosilo veće prinose nego prethodne godine, koja je takođe bila dobra za kolekcionare. Šta više, ono je obezbjeđivalo bolji povrat investicije nego ulaganje u zlato ili Dau Džons.

Ovo bar kaže Najt Frenk indeks luksuznih ulaganja, koji mjeri investicioni potencijal kolekcijskih artikala kao što su umjetnine, oldtajmeri ili vino.

Niske kamatne stope podstiču alternativna ulaganja

Sa ocjenom ovog indeksa saglasni su i na globalnoj berzi za trgovinu vinom Liv-ex, gdje kažu da je ovo piće u 2021. bilo atraktivnije nego mnoge tradicionalne investicije.

Tako je na primjer lista koja prati cijenu 100 najtraženijih vina zabeležila rast od 21 odsto, dok je, poređenja radi, Dau Džons indeks porastao za 14,4 odsto a zlato čak i palo za četiri procenta.

Najviše je porasla cijena Šampanjca Salon 2002 koja se gotovo udvostručila na 13.345 dolara, ali i burgundinca Domejn Armand Ruso Šambertan Grand Kru 2021 koja je podignuta sa 22.820 na 39.630 dolara.

Ovaj rast je još značajniji ako se ima u vidu da se odnosi na prethodnu godinu koja je bila rekordna za ulagače u vino.

Analitičari kažu da investiranje u alternativna dobra oštro raste zbog niskih kamatnih stopa, zbog kojih je velika količina novca usmerena u bilo šta što donosi zaradu. To međutim neće trajati zauvjek. Zato su mnogi od njih zabrinuti šta će se desiti sa ovim tržištem kada se ekonomska situacija normalizuje.

Izvor: Food and wine/Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *