Trumpova nova kompanija nema prihoda ni proizvoda, a već vrijedi 10 milijardi dolara

Dodajte komentar

Novi medijski poduhvat bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nema poznati prihod ili proizvod, ali već vrijedi više od 10 milijardi dolara.

Podsjetimo da je Trump najavio da će se kompanija upravljati novom društvenom mrežom, ali ta mreža još nije pokrenuta.

Trump Media & Technology Group (TMTG) objavila je prošle sedmice prezentaciju za investitore za koju se čini da sadrži greške i da je djelimično kopirana s interneta.

Na primjer, jedan slajd definiše korisnika kao “prodajnog predstavnika koji putuje u posjetu kupcima”, definicija koja nema smisla s obzirom da je riječ o medijskoj firmi, a ne o prodajnoj platformi.

Novi izvršni direktor TMTG-a, republikanski kongresmen Devin Nunes, nema poslovnog iskustva u tehnologiji ili društvenim medijima. A savezni regulatori istražuju izlazak kompanije na berzu.

Uprkos svemu, TMTG stvara ogroman interes barem među nekim ulagačima i postigao je impliciranu procjenu vrijednosti iznad 10 milijardi dolara, prema Renaissance Capitalu.

– Ovo je čudno. Nikad prije nisam vidio ništa slično. I vjerovatno više nikada neću – rekao je za CNN Matthew Tuttle, izvršni direktor Tuttle Capital Management LLC.

TMTG, kojim predsjedava Trump, istovremeno je otkrio dogovor o javnom izlasku na berzu kroz spajanje s Digital World Acquisition Corp., što je vrsta lažne firme poznate kao SPAC, ili Special Purpose Acquisition Company.

SPAC-ovi prikupljaju novac koji se mora koristiti za sticanje i izvođenje na berzu privatnih firmi. U suštini to su firme s blanko čekovima koje postoje samo da bi pronašle odgovarajuće partnere za spajanje.

SPAC-ovi su postali vrlo popularni na Wall Streetu, dijelom zato što mogu uštedjeti vrijeme i novac u usporedbi s tradicionalnim inicijalnim javnim ponudama.

Slavne osobe uključujući Alexa Rodrigueza, Larryja Kudlowa i Shaquillea O'Neala uključile su se u SPAC-ove, što je podstaklo regulatore da upozore investitore da ne ulažu u SPAC samo zato što je upletena slavna osoba.

Trumpov SPAC odmah je izazvao ludnicu na Wall Streetu – iako se malo znalo o novoj kompaniji. Dionice Digital Worlda su naglo porasle za čak 1.657 posto u danima nakon objave ugovora prije nego što su se na kraju povukle.

Na onovu zaključne cijene Digital Worlda u ponedjeljak od 50,49 dolara, SPAC dogovor podrazumijeva procjenu TMTG-a na oko 10,5 milijardi dolara, prema Renaissance Capitalu.

Ta implicirana procjena uključuje naloge, privatne plasmane i dogovor za prikupljanje milijardu dolara nakon završetka spajanja SPAC-a.

Tuttle, koji je rekao da je njegova firma nakratko posjedovala dionice u Digital Worldu prije nego što su naglo porasle, nazvao je procjenu vrijednosti firme “pomalo zastrašujućom” i “smiješnom”.

– Smatrajte ovo kao kockanje, jer definitivno jeste – rekao je Matthew Kennedy, viši tržišni strateg za IPO u Renaissance Capitalu.

– Čini se da se velik dio vrednovanja temelji na uzbuđenju i ličnoj popularnosti Donalda Trumpa. To nije razumno obrazloženje ulaganja – dodao je.

Izvor: BiznisInfo

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *