Libor odlazi u istoriju

Dodajte komentar

S prvim danom nove godine u Libor odlazi u istoriju, referentna kamatna stopa koja je decenijama bila polazna tačka za cijene finansijskih instrumenata, da bi joj na kraju presudila pohlepa.

Jedna od najpoznatijih referentnih kamatnih stopa odlazi u istoriju – s prvim danom nove godine u istoriju odlazi Libor, referentna kamatna stopa koja je decenijama bila polazna tačka za cijene finansijskih instrumenata, da bi joj na koncu presudila pohlepa.

Deceniju nakon otkrića da su banke dogovorno namještale Libor, što je skraćenica za London Interbank Offered Rate, i time oštetile milione klijenata, kamatna stopa se naposlijetku gasi. To je mnoge podsjetilo na ulazak u novi milenijum i “Y2K”, bojazan da će milenijumski bag (“milenijumska buba”) u programskom kodiranju dovesti do haosa širom svijeta.

Prema pisanju Reutersa, banke i regulatori će novogodišnju noć provesti ispred svojih ekrana da gašenje Libora ne pođe po zlu. Prema procjeni konsultantske kuće Oliver Vajman, banke su potrošile oko 10 milijardi dolara na pripremu za taj događaj.

Regulatori ne žele da rizikuju

Vrijednost lepeze finansijskih instrumenata, od hipotekatnih, studentskih i korporativnih kredita do izvedenica, u kojima je baza libor dosezala je početkom ove godine 265 biliona dolara.

Otkriće afere koja je rezultirala milionskim kaznama bankama i poljuljanim povjerenjem (što je mnogo teže izmjeriti), izazvala je potres na finansijskom tržištu kakav se nije vidio od uvođenja eura 1999. Iako je na kraju milenijumski bag uzrokovao tek sporadične probleme, regulatori ne žele da rizikuju.

“Biću za radnim stolom na Božić i novogodišnje praznike, a znam da će i drugi biti na istom mjestu za svaki slučaj”, rekao je Reutersu Edvin Skuling Later, direktor za tržišta u britanskom regulatoru FCA (Financial Conduct Authority).

Niz finansijskih izvedenica čija se cijena računa na temelju libora već je prešao na nova mjerila bez većih problema. Regulatori su, međutim, upozorili da bi oni ipak mogli da iskrsnu na nekim tržištima kredita, posebno u slučaju da klijenti propuste obavještenje o zamjeni libora, ali da bi se efekat mogao osjetiti tek kasnije u januaru.

“Ako imate ugovor koji se odnosi na jednu od tih stopa, ona više neće biti tamo kada pogledate na ekran u januaru”, dodaje Skuling Later koji nadzire kako se libor sastavlja iz kotacija koje podnose banke. Libor je nastao 1969. u Londonu prilikom sindikovanja 80 miliona dolara zajma iranskom šahu kada je toj pozajmici trebalo odrediti cijenu.

Njegov odlazak u istoriju potpomogli su regulatori nakon otkrića da su najmoćnije banke namještale kotacije da ostvare dodatni profit, a zamijeniće ga kamatne stope koje računaju centralne banke, među kojima američki Fed, Banka Engleske i Evropska centralna banka.

Veliki poduhvat

Fed je poručio da će Libor zamijeniti njegova Sofr stopa koja se temelji na oko bilion dnevnih transakcija što je čini bitno otpornijom na manipulacije i namještanja. Tomas Vipf, čelnik Alternativnog odbora za referentne kamate (ARRC) pod okriljem Feda, ističe da kompleksnost gašenja libora podsjeća na milenijumski bag.

“Smatram da je potrebno puno dosljednog planiranja i pripreme i veselimo se činjenici ako smo preterali s pripremom, to je dobro”, kaže. Libor ima 35 verzija kroz pet valuta, od Sjedinjenih Američkih Država do Evrope i Japana, što njegov kraj čini velikim poduhvatom za svjetske regulatore, banke i kompanije, piše Reuters.

Na kraju decembra trajno nestaju njegove 24 varijacije, dok preostalih devet ostaje u privremenoj upotrebi za postojeće ugovore, ali ne i za nove poslove.

Potrošači koji zanemare obavještenja iz svojih banaka za zahtjevom da promijene referentnu kamatnu stopu koja se koristi u izračunu kredita (ili depozita) mogli bi se pravno naći u sivoj zoni. Izazovom (bar u nekim slučajevima) moglo bi se pokazati i nagovaranje vlasnika obveznica da vremenom pređu na alternativnu stopu.

“Januar će biti vrlo zanimljivo razdoblje, treba vidjeti kako će se sve rasplesti. Ništa se neće dogoditi prvog dana, ali bi se zanimljivim mogle pokazati otplate u prvom mjesecu godine”, kaže Džon Oliver iz PwC-a.

Oko 80 odsto od 265 biliona dolara aktuelnih ugovora koji sadrže libor odnosilo se na izvedenice i svopove koji prolaze kroz klirinške kuće, a ostatak na korporativne zajmove, hipoteke i obveznice.

Izvor: Poslovni dnevnik

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *