Povratak u kancelariju: Evropljani glasali protiv

Dodajte komentar

Samo 14 odsto Evropljana želi da se nakon pandemije vrati u kancelariju s radnim vremenom od 9 do 17 sati, pokazala je nova anketa.

Više od polovine ispitanih kaže da su produktivniji dok rade od kuće.

Međutim i “hibridni rad” – mješavina rada od kuće i u kancelariji – isto ima svoje mane, a više od četvrtine ispitanih smatra da neprestano radi ili da rade do kasno u noć, pokazala je anketa koju su naručili Samsung elektroniks i kompanija Fjučur laboratori.

Anketa je obuhvatila 14.000 ljudi širom Evrope i pokazala je da 83 odsto zaposlenih traži veću podršku poslodavca u uspostavljanju ravnoteže između posla i privatnog života.

Prema podacima Evrostata, u 2020. godini od kuće je radilo oko 12 odsto zaposlenih u Evropskoj uniji, za razliku od 5 odsto njih prije pandemije.

“Poslodavci sada moraju pažljivo da razmotre na koji će način odgovoriti na izazove savremenog hibridnog života“, saopštio je potpredsjednik Samsunga za Evropu Bendžamin Braun.

Dvije trećine Evropljana reklo je da su u kući učinili – ili planiraju da učine – prilagođavanja kojima su olakšali hibridni život te su, na primer, uredili kućne kancelarije, dok se 41 odsto odlučilo da se preseli.

Isto tako, 51 odsto ispitanika reklo je da im tehnologija, odnosno alarmi i razne aplikacije, olakšavaju postavljanje granica između rada i privatnog života.

“Vjerovatno će tehnologija nadzirati i naše mentalno zdravlje i sreću, kao i tjelesno zdravlje, a pametni uređaji postaće naši asistenti“, rekao je Majk Viking, izvršni direktor danskog Instituta za istraživanje sreće, koji sarađuje sa Samsungom na polju budućnosti rada.

Izvor: Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *