Evergrande zvanično ulazi u bankrot: Da li se sprema pucanje nekretninskog balona?

Dodajte komentar

Kineska kompanija za nekretnine Evergrande Group prvi put je zvanično označena kao neplatiša, što je posljednja prekretnica u višemjesečnoj finansijskoj drami na putu restruktuiranja najzaduženijeg investitora u svijetu.

Fitch Ratings je prva agencija za procjenu rejtinga koja je objavila da su neplaćene obveznice Evergrande u inostranstvu nakon što kineska kopmanija nije platila kamate koje su prispjele ove nedjelje, prenosi Al Jazeera, pozivajući se na Bloomberg. Bez obzira na to, vrijednost akcija Evergrande na berzi u Hong Kongu, porasla je u srijedu za više od četiri odsto.

Saopštenje Fitch Ratings najznačajniji je trenutak do sada u maratonskoj krizi likvidnosti Evergrande, koja se proširila na druga preduzeća širom ogromnog sektora nekretnina u Kini, podstičući globalnu zabrinutost oko potencijalnog uticaja na kinesku ekonomiju.

Evergrande, koja ima više od 300 milijardi dolara obaveza, propustila je u ponedjeljak da plati kamate na obveznice u iznosu 82,5 miliona dolara. Novac, zaključno sa srijedom nije prenijela sredstva u Njujork, zbog čega je Fitch Ratings saopštio da je kineska kompanija ušla u „ograničeni bankrot“, prenosi FT.

Evergrande je u petak 3. decembra kratko saopštila da planira da se „aktivno angažuje“ sa kreditorima u inostranstvu na planu restruktuiranja dugova. Kineska kompanija planira da u restruktuiranje uključi sve svoje javne obveznice u inostranstvu, kao i privatne dužničke obaveze. Evergrande se nije oglasila povodom saopštenja kuće Fitch Ratings.

Kompanija, kao ni kineska vlada, nije potvrdila da nije došlo do izmirenja dugova, iako je Evergrande saopštila u petak da „nema garancije“ da će moći da otplati dug, jer je ušla u proces restruktuiranja uz pomoć zvaničnika lokalne vlade.

Fitch Ratings je naveo prošle nedjelje da je Kaisa, još jedna kineska kompanija za nekretnine propustila da otplati obveznicu od 400 miliona dolara, koja je dospjela u utorak. Dužnička kriza kompanije Evergrande mjesecima izaziva nemir na međunarodnom tržištu obveznica, gdje se zadužila u velikoj meri i ima oko 19 milijardi dolara neotplaćenih obaveza. Kaisa duguje oko 12 milijardi dolara na istom tržištu.

Cijene ključnih obveznica kompanije Evergrande

Guverner Narodne banke Kine, Ji Gang izjavio je prošle nedjelje da je neuspeh Evergrande da ispuni svoje obaveze tržišni događaj i da će se poštovati prava investitora. Centralna banka emitovala je u ponedjeljak 188 milijardi dolara likvidnosti u finansijski sistem u pokušaju da ublaži zabrinutost koju je podstakla dužnička kriza Evergrande.

Rukovodstvo Evergrande i dalje odolijeva pritisku da brzom prodajom najvrjednije imovine po nižoj cijeni pokuša da prikupi novac za otplatu dospjelih obaveza, ali analitičari ocjenjuju da je taj pokušaj uzaludan, jer svi znaju da je u krizi i da joj je hitno potreban novac. Evergrande je takođe pojačala kampanju lobiranja za veću podršku državne banke kako bi izbjegla operativni kolaps. Kompanija je započela pregovore sa zvaničnicima lokalnih vlada o kreditiranju.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *