Dočekuje li Kolašin spremno “Investicioni bum”: Hotela ne fali, osnovna infrastruktura nedostaje

Dodajte komentar

Početak gradnje 10-ak hotela i nekoliko stambenih objekata u Kolašinu počeo je prije nego su lokalna uprava i država riješile bilo koji od nekoliko krupnih infrastrukturnih problema Kolašina. Od dinamike radova i količine novca zavisiće koliko će taj grad biti u stanju da odgovori zahtjevima i invenstitora i turista

Kolašin nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kompletiranu kanalizaciona mrežu, ali ni uredno vodosnabdijevanje. Tek predstoji rješavanje dodatnog parking prostora, a čak ni u najavi nijesu uređenje Autobuske stanice i pijace. Istovemeno, u tom gradu i okolini u toku je izgradnja desetak hotela, od kojih su sedam iz programa ekonomskog državljanstva. Privode se kraju i radovi na nekoliko stambeno-poslovnih objekata. Infrastrukturna nespremnost te varoši za „invensticioni bum“ koji je u toku, očigledna je na svakom koraku. Kojom dinamikom i kojim novcem će te „falinke“ biti ispravljane, do sada nije precizno saopšteno ni sa lokalnog ni sa državniog nivoa.

Luksuzni hoteli u Kolašinu, koji se grade u okviru programa ekonomskog državljanstva, zahtijevaju infrastrukturnu opremljenost na visokom nivou, kaže za Monitor sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakoćević. Međutim, prema njenim riječima, stiglo se tek do „obezbjeđivanja zakonskih preduslova za izgradnju potrebne infrastrukture“.

„U tom cilju se već sa investitorima na Brezi traži model za projektovanje i izgradnju elektro, saobraćajne i komunalne infrastrukture. Sa investitorima hotela na skijalištu, takođe. U saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i autorizovanom kompanijom od strane Evropske unije, priveli smo kraju sve pripremne poslove (Studija izvodljivosti, urbanističko-tehniče uslove, projektne zadatke …) , koji prethode izradi tehničke dokumetacije za projekat postrojenja za prečišćavanjen otpadnih voda i prateće kanalizacione mreže. Nakon toga uslijediće i realizacija tog projekta“, tvrdi Rakočević.

Taj projekat, kaže ona, je među najvećim relizovanim ikad u Kolašinu. Svakodnevno, objašnjava, na osnovu važeće planske dokumentacije, detaljno se analizira i prirpema dokumentaciju za infrastrukturne projekte na teritoriji opštine. Ipak, očekuju pomoć države i investitora.

„Država prihoduje značajna sredstva u vidu donacije kroz program ekonomskog državljanstva, a ta sredstva su opredijeljena za razvoj manje razvijenih opština na sjeveru. Skoro svi razvojni projekti u okviru ekonomskog državljanstva nalaze se na teritoriji opštine Kolašin. Zbog toga, sa pravom, očekujemo da se najveći dio tih prihoda preusmjeri za infrastrukturne projekte na teritoriji našeg grada. Uveliko pripremamo projektnu dokumentaciju i prateće zakonske preduslove kako bi ih Vladi i nadležnim organima kandidovali“, objašnjava sekretarka.

Predstavnik firme CG Resort koja gradi turistički kompleks Breza u Kolašinu Dragoman Peković kaže da saradnja sa lokalnom upravom u posljednje vrijeme ohrabruje. Međutim, kako objašnjava, investitor još čeka obećanje o relizaciji glavnog infrastrukturnog projekta- izgradnju oko 500 m puta do hotela. Taj objekat, čija je vrijednost, prema zvaničnim podacima oko 19,5 miliona eura, treba da bude završen tokom naredne godine. Još nema adekvatnu prilaznu saobraćajnicu.

„Ranije iskustvo sa lokalnom upravom bilo je nazadovoljavjuće. Komunakacija minulih par godina ohrabruje. Imamo čvrsto obećanje od predsjednika Opštine Milosava Bulatovića da će u martu početi gradnja puta od Bablje grede do hotela. Saobraćajnica, naravno, treba da bude kompletno uređena, uključujući trotoare i rasvjetu. Obećano nam je da će novac za te radove biti predviđen budžetom za narednu godinu. U Opštini očekuju i podršku Vlade“, kaže Peković.

Izvor: Monitor

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *