Rijedak primjerak američkog Ustava prodat za 43,2 miliona dolara

Dodajte komentar

Ponuda entuzijasta kriptovaluta za kupovinu rijetkog primjerka američkog Ustava, koja je grupno finansirana, propala je nakon što je dokument prodat drugom kupcu za 43,2 miliona dolara, što je rekordna cijena za štampani tekst, objavila je aukcijska kuća “Sotheby’s”.

Identitet pobjedničkog ponuđača nije bio odmah poznat, niti je bilo jasno zašto je grupa za kriptovalute “UstavDAO” nadmašena po toj cijeni, jer je njihova stranica za grupno finansiranje prikupila više od 47 miliona dolara.

“Zajednica: Nismo pobijedili na nadmetanju”, saopštila je grupa “UstavDAO” na “Tviteru”, obećavajući svojim 17.437 saradnika refundiranje umanjeno za naknade za transakcije. Kuća “Sotheby’s” saopćila je da je to najveća inicijativa za grupno finansiranje ikada.
Kuća “Sotheby’s” je procijenila da izuzetno rijetka zvanična štampana kopija američkog Ustava u prvom izdanju, koju su usvojili američki osnivači u Filadelfiji 1787. godine, vrijedi između 15 i 20 miliona dolara.

Posljednji put primjerak Ustava je prodat za 165.000 dolara 1988. godine, kada ga je kupio pokojni S. Howard Goldman, njujorški građevinski investitor i kolekcionar američkih autograma, dokumenata i rukopisa. Pobjednička ponuda je bila 41 milion dolara, a konačna cijena od 43,2 miliona dolara uključuje režijske i druge troškove, saopćio je “Sotheby’s”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *