10 kompanija koje isplaćuju najveću sumu za dividende akcionarima

Dodajte komentar

Prema podacima sajta Interactive Investor kompanija koja je za 2020. godinu isplatila najveću sumu za dividende akcionarima je Microsoft. Tehnološki gigant isplatio je akcionarima ukupno 16,521 milijardi dolara.

Ono što je zanimljivo je da su među deset najvećih samo dvije kompanije van SAD, prenosi Bonitet.

Čitajući ovu listu primijetićete i da, kada su američke kompanije u pitanju, one povećavaju dividende najmanje devet, a najviše 59 godina zaredom i to po dobrim godišnjim stopama.

Microsoft – razvija, licencira i održava softvere, usluge, uređaje i softverska rješenja širom svijeta.

Prošle godine isplatili su 16.521 milijardi dolara dividendi akcionarima, a već 19 godina zaredom uspijevaju da povećavaju takvu vrstu isplata. U posljednjoj deceniji Microsoft je uspio da poveća dividende po godišnjoj stopi od 14,28%.

AT&T – pruža telekomunikacione, medijske i tehnološke usluge širom svijeta.

Kompanija je isplatila 14.956 milijardi dolara dividendi akcionarima prošle godine. Ovaj iznos će se vjerovatno smanjiti 2022. godine, jer kompanija planira da smanji dividende pokušavajući da kroz određene prodaje i akvizicije imovine postane čisto telekomunikaciona kompanija. AT&T je jedna od onih kompanija koje se nazivaju i “aristokratama dividendi”, koja je uspjela da povećava dividende 36 godina zaredom, po godišnjoj stopi od 2,16% u posljednjoj deceniji.

Exxon Mobil – istražuje i proizvodi sirovu naftu i prirodni gas u Sjedinjenim Državama i na međunarodnom nivou.

Kompanija je isplatila 14.865 milijardi dolara dividendi akcionarima.