Dug na dug: Albanija izdaje euroobveznicu na iznos od 700 miliona eura

Dodajte komentar

Albanska Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o emisiji euroobveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 700 miliona eura.

Ministarka finansija i privredea Delina Ibrahimaj je nakon sjednice rekla da će euroobveznice biti izdate početkom sljedećeg mjeseca, ali nije navela tačan datum, dodajući da će to odrediti međunarodni savjetnici.

– Jedna od donesenih odluka odnosi se na euroobveznicu, čiji se izlazak na tržište očekuje početkom novembra i biće vrijedna 700 miliona eura. Proces iz dana u dan prate Ministarstvo finansija i privrede i svi međunarodni savjetnici. Datum nije određen jer će se na temelju savjeta međunarodnih savjetnika odlučiti da se dobije najprikladnija kamatna stopa koja bi garantovala smanjenje troškova javnog duga, rekla je Ibrahimaj.

Ranije je objavljeno da se albanska vlada priprema za izdavanje euroobveznice na međunarodnom tržištu početkom 2022. godine u iznosu od 500 miliona eura.

Krajem prve polovine godine, budžetski deficit Albanije dostigao je oko 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili oko 29 milijardi leka, a javni dug oko 85 posto BDP -a.

U posljednjih pet godina javni dug povećan je za 1,6 milijardi eura samo od euroobveznica, koje su uglavnom služile za otplatu prethodnih dugova.

(Indikator.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *