Žugić: Banke stabilne i likvidne

Dodajte komentar

Banke su stabilne i likvidne, a koeficijent solventnosti je na nivou sistema skoro dvostruko veći od propisanog zakonskog minimuma, dok su depoziti na istorijskom maksimumu, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić na video sastanku sa timom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koga predvodi Srikant Seshadri, šef misije ove institucije za Crnu Goru.

Ovim sastankom su započele redovne godišnje konsultacije po članu IV Statuta MMF-a koje ova institucija obavlja sa svim zemljama članicama.

Predstavnici MMF-a interesovali su se za planove CBCG u vezi sa trajanjem mjera podrške koje je ova institucija kreirala na početku i tokom COVID pandemije.

Guverner je saopštio da CBCG pažljivo i detaljno sagledava situaciju i trendove, te da će, u skladu sa tim, postepeno ukidati mjere na način koji neće ugroziti tekući oporavak ekonomije niti stabilnost bankarskog sistema.

Kako je najavljeno iz CBCG-a, misija MMF će, sa sagovornicima iz javnog i privatnog sektora, obaviti razgovore koji se tiču ukupnog zdravlja ekonomije.

Tokom konsultacija razgovaraće se i o uticaju ekonomskih reformi koje su u pripremi na kratkoročne i srednjoročne ekonomske izglede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *