Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Dodajte komentar

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora Ivan Asanović. Pred akcionarima ove elektroenergetske kompanije našao se prijedlog Odluke o raspoređivanju neto dobiti Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 2020. godinu u iznosu od 12.459.748 eura , što je u duhu onoga što je i najavio akcionarima na junskoj redovnoj Skupštini predsjednik Odbora direktora CGES-a Aleksandar Mijušković, saopšteno je iz te kompanije.

“S tim u vezi, akcionari su jednoglasno usvojili predlog odluke da se neto dobit Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD za 2020. godinu rasporedi na način, kako je to i predviđeno odlukom, što će se njen dio od 60 odsto, odnosno iznos od 7.475.848,80 eura, isplatiti kao bruto iznos dividende akcionarima Društva, dok će se dio neto dobiti od 40 odsto, odnosno iznos od 4.983.899,20 eura, rasporediti kao neraspoređena dobit i kumulirati sa dobiti iz prethodnih godina”, navedeno je u saopštenju.

Kako su istakli, bruto vrijednost dividende po otplaćenoj akciji iznosi 0,051336453 eura, a neto vrijednost, nakon odbitka poreza na dobit, po otplaćenoj akciji iznosiće malo više od četiri centa ili – 0,046716173 eura.

U nastavku današnje Skupštine, akcionari su, dodaju, shodno Zakonu o privrednim društvima, a po utvrđenom dnevnom redu i u skladu sa Statutom Društva, jednoglasno usvojili odluku o razrješenju i izboru novih članova Odbora direktora kompanije.

“Reizabrani članovi koji predstavljaju državni kapital u Kompaniji su: Aleksandar Mijušković, dipl.inž.el., Predrag Mijajlović, dipl.inž.el., Dušan Kljajić, BSc primijenjenog računarstva, dok je za novog člana izabran Oliver Sošić, dipl. pravnik. Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“ u Odboru CGES-a zastupaće, kao i do sada, Jelena Matejić, dipl.ecc., a italijansku energetsku kompaniju Terna – Rete Elettrica Nazionale S.p.A, dosadašnji član Gvido Gvida (Guido Guida) i Đakomo Donini (Giacomo Donnini), koji je zamijenio Đovanija Ćerkijarinija (Giovanni Cerchiarini)”, dodaje se u saopštenju.

Istog dana održana je konstitutivna sjednica novoizabranog Odbora direktora, napominju, na kojoj je odlučeno da funkciju predsjednika Odbora direktora u narednom mandatu obavlja Aleksandar Mijušković, dok je zamjenik potpredsjednika Đakomo Donini.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *