Uzbunjivaču u aferi “libor” nagrada 200 miliona dolara

Dodajte komentar

Nezavisna agencija za nadzor finansijskih derivata Commodity Futures Trading Commission (CFTC) nagradila je bivšeg radnika Dojče banke (Deutsche Bank) iznosom od skoro 200 miliona dolara nakon što je on ukazao da veliki trgovci manipučišu LIBOR-om (Londonska međubankarska referentne kamatne stopa), navodi Fajnenšl tajms. Ovo je najveća isplata ikada u okviru američkih programa za uzbunjivanje.

Američka tela za regulaciju finansijskih derivata saopštila su da je uplata izvršena za “blagovremene originalne informacije koje su značajno doprinijele već otvorenoj istrazi”, što je dovelo do njenog uspješnog okončanja.

CFTC nije identifikovala uzbunjivača niti njegovog poslodavca.

Međutim, osobe upoznate sa problemom tvrde da se nagrada odnosi na nagodbu od 2,5 milijarde dolara koje je Dojče banka platila nakon istrage o manipulaciji LIBOR-om.

Barclays, Société Générale i Dojče banka su bile među onima koje su postigle nagodbu sa CFTC-om zbog ovog skandala.

Sve sumnjive trgovine, naveli su prethodno pravni zastupnici uzbunjivača, desile su se tokom 2012. godine, nakon čega je CFTC pokrenuo istragu.

Od dodJele prve nagrade u 2014. godini, CFTC je uzbunjivačima isplatio više od 300 miliona dolara, pošto oni imaju pravo na 10 do 30 odsto naplaćenih novčanih kazni.

Dojče banka je slulčaj odbila da komentariše.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *