Hedž fondovi fino zarađuju na akcijama „nevoljenih“ proizvođača nafte i gasa

Dodajte komentar

Hedž fondovi su tiho prikupljali akcije u ovom trenutku „nevoljenih“ naftnih i gasnih kompanija koje su odbacili ekološki orijentisani institucionalni investitori, a sada ubiru velike dobitke s rastom cijena energije.

Menadžeri hedž fondova u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji kladili su se da će želja mnogih velikih institucija da prihvate ekološke, društvene i upravljačke (ESG) standarde za posljedicu imati prodaju na veliko akcija proizvođača fosilnih goriva, iako tražnja za nekima od njih ostaje visoka.

„To je tako sjajna i laka ideja“, rekao je za Financial Times Krispin Odej (Crispin Odey), osnivač londonskog fonda Odey Asset Management. „Veliki institucionalni investitori toliko su željni da se oslobode ‘naftnih sredstava’, ostavljajući fantastične prinose na stolu“, dodao je Odej, čiji je fond ove godine do sada porastao za više od 100 odsto.

Odej je ove godine učvrstio svoju poziciju u akcijama naftnih i gasnih kompanija i ima značajne udjele u vlasništvu, uključujući tu norvešku naftnu kompaniju Aker BP, čije su akcije su porasle oko 43 odsto, kao i proizvođača Jadestone Energy, za 44 odsto.

Odstupanje od fosilnih goriva od strane velikih institucija često je ostavljalo hedž fondove – koji ne trpe toliki pritisak da se usklade sa ESG normama, za razliku od najvećih fondova – kao jedine kupce. Ovo može predstavljati atraktivne mogućnosti, iako ih kasnije može ostaviti izloženim padu cijena energije ili daljoj prodaji od strane velikih investitora – to u ovom trenutku niko ne može znati zasigurno.

Pored Odejevog fonda, brokersko odjeljenje investicione banke Goldman Sachs je samo potvrdilo aktuelni trend. U najnovijem izvještaju, ono naglašava da su hedž fondovi ostvarili tokom septembra najviši nivo kupovine akcija energetskih kompanija još od februara.

U isto vrijeme, moćna međunarodna grupa za klimatski aktivizam Divest Invest, koja podstiče investitore da prestanu da ulažu u 200 najboljih svjetskih kompanija za naftu, gas i ugalj, i da prodaju svoje pozicije u njima u roku od tri do pet godina, kaže da je dobila obećanja od više od 1.300 organizacija koje upravljaju sa 14,5 biliona dolara aktive.

„Ekipa koja se zalaže za naprasno uvođenje ESG stvara užasne probleme na tržištu. Oni su zaslužni što rast cijena nije u korelaciji sa tražnjom“, komentariše Odej za FT.

Menadžeri hedž fondova koji kupuju ove akcije tvrde da su ulaganja u oblasti kao što su proizvodnja nafte i gasa i dalje prijekopotrebna, što je naglašeno nedavnim turbulencijama na tržištu energije. Cijene nafte su ove nedjelje dostigle najviši nivo u najmanje tri godine, dok su britanske cijene gasa više nego učetvorostručene.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *