Brazil zeli da ozvaniči upotrebu kriptovaluta

Dodajte komentar

Aureo Ribeiro, brazilski savezni zamjenik, otkrio je da bi Brazilci uskoro mogli bitkoinom da kupuju kuće, automobile, pa čak i da plaćaju u Mekdonaldsu, piše “Yahoo Finance”.

Predlog zakona o regulaciji kriptovaluta trebalo bi da bude predstavljen na plenarnoj sjednici Predstavničkog doma u sljedećih nekoliko dana.

“Želimo da odvojimo žito od kukolja, donesemo propise kako bi građani mogli da trguju, znaju gdje i šta kupuju, kao i s kim imaju posla”, rekao je Ribeiro.

“Ovom kriptovalutom moći ćete kupiti kuću, automobil, otići u Mekdonalds i kupiti hamburger – to će biti valuta u zemlji, kao što se to dogodilo u drugim zemljama”, objasnio je.

Predlog zakona 2.303/15, koji poziva na regulaciju virtuelnih valuta, odobren je prošle nedjelje, prenosi Jutarnji list.

Ako ovaj zakon dobije odobrenje Predstavničkog doma, Brazil će slijediti primjer El Salvadora i učiniti bitkoin zakonskim sredstvom plaćanja.

Ribeiro je rekao kako je zadovoljan odobrenjem “zakona o bitkoinu”, te naglasio da su se Brazilci već sreli s njim na mnogim mjestima.

Međutim, Aureo je rekao kako tržište još uvjek nije regulisano i da ne postoji pravno priznanje kriptovalute kao sredstva plaćanja.

Rekao je da bi uz zakonsko odobrenje još nekoliko zemalja moglo kopirati regulatorni model njegove zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *