Zašto su banane uvjek broj 1 na vagi u prodavnicama

1 komentar

Banane su u velikom dijelu svijeta najprodavaniji artikal u prodavnicama, zbog čega im trgovci, kako bi ubrzali proces mjerenja i kupovine, daju šifru broj 1, koju svaki kupac lako zapamti, piše Poslovni.hr.

To pokazuju i podaci o poslovanju proizvođača ovog voća. Naime, prema brojkama iz 2016. godine proizvodnja banana je na globalnom nivou generisala prihode od osam milijardi dolara godišnje. Veliki dio njihove prodaje odvijao se baš u prodavnicama širom svijeta, gdje one, ne slučajno, na vagama zauzimaju prvo mjesto.

U istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, koje je proučavalo sposobnost ljudi da prilikom odlaska u prodavnicu kupe samo robu sa spiska, na vrhu liste stvari koje su kupljene mimo spiska nalazile su se – upravo banane. Autori ove studije pak nisu ponudili objašnjenje zašto Britanci najviše posežu za bananama.

Međutim, ovo nije slučaj samo na Ostrvu. Američki trgovački gigant Volmart objavljuje kako su banane godinama jedna od njihovih najprodavanijih roba, a 2015. godine su bile na prvom mjestu.

Baš zato što su jedan od najtraženijih proizvoda, bananama se dodjeljuje broj 1 na vagi kako bi se olakšao i ubrzao proces merenja.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *