Pogledajte kako će izgledati luksuzni “Domino toranj” u Zanzibaru vrijedan 1,3 milijarde dolara

Dodajte komentar

Tansanija je otkrila planove za izgradnju druge najviše afričke zgrade na autonomnom arhipelagu Zanzibar, spiralnog tornja od 70 spratova koji bi trebao potaknuti turiste da se vrate u to područje nakon što je pandemija desetkovala lokalnu ekonomiju.

Njujorška firma za arhitekturu i interijer u Dubaiju xCassia potpisala je 24. avgusta ugovor sa tanzanijskom AICL grupom i edinburškim Crowland Management Ltdom za projektiranje predstojećeg komercijalnog tornja Zanzibar Domino.

Prema zajedničkom saopćenju tri grupe, toranj od 1,3 milijarde dolara sadržavat će “luksuzne hotele”, 560 apartmana, teren za golf, kapelu za vjenčanja i marinu u bazi za jahte i krstarenja.

Render koji je objavio xCassia prikazuje zakrivljenu strukturu u podnožju tornja koja omeđuje zaklonjenu uvalu u Indijskom oceanu obloženu dokovima koji bi vodili brodove prema središnjem trgu i drugim sadržajima.

Domino Tower očitu dizajnersku inspiraciju uzima od istoimene igre, koji podsjeća na niz domina koji se prevrću.

“Projekat je prvi put skiciran u Parizu 2009. godine, nakon što smo moj pokojni otac, moja dva sina i ja igrali domine. Sanjao sam o izgradnji ovog projekta više od jedne decenije” rekao je Jean-Paul Cassia, osnivač kompanije xCassia.

Međutim, hoće li se projekt zaista realizirati, još uvijek je neizvjesno. Po cijeni od 1,3 milijarde dolara, samo izgradnja Domino tornja koštala bi oko 60 posto cjelokupnog godišnjeg budžeta zemlje od približno 3,17 milijardi dolara za 2021-2022. godinu.

Projekt se uklapa u nastojanje Zanzibara da razvija nove hotele i druge turističke atrakcije kao dio svoje strategije „Plave ekonomije“, koja pokušava privući međunarodna ulaganja promoviranjem glavne lokacije autonomne zone u Indijskom okeanu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *