Crna Gora na 80. mjestu po indeksu ekonomskih sloboda

Dodajte komentar

Crna Gora je u 2021. godini po Indeksu ekonomskih sloboda zauzela 80. mjesto od 165 zemalja.

Prema ovom indeksu Hongkong i Singapur su opet na vrhu Indeksa, a prate ih Novi Zeland, Švajcarska, Gruzija, SAD, Irska, Litvanija, Australija i Danska.

Na dnu indeksa nalaze se Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Sirija, Republika Kongo, Iran, Zimbabve, Alžir, Libija, Sudan i Venecuela, a Severna Koreja i Kuba se ne mogu rangirati usljed nedostatka podataka.

Ističe se da druge važne zemlje zauzimaju sljedeće pozicije: Japan 18, Nemačka 22, Italija 47, Francuska 53, Meksiko 75, Rusija 100, Indija 108, Brazil 109. i Kina 116.

Prema ekonomskim istraživanjima objavljenim u naučnim časopisima, ljudi koji žive u ekonomski slobodnijim državama, kako se navodi, imaju viši standard života, više političkih i građanskih sloboda i žive duže.

Kako se navodi Crna Gora je na 39. mjestu među 45 zemalja u Evropi, a ukupna ocjena je ispod regionalnog prosjeka, ali iznad svjetskog. Ekonomija Crne Gore ove se godine popela u red umjereno slobodnih.

“Visoka državna potrošnja i nivo duga, koji ometaju ostvarivanje veće ekonomske slobode, ublažiće se poboljšanim finansiranjem javnog sektora. Zemlju takođe i dalje pogađa korupcija i slaba vladavina prava, kao i složeno i dugotrajno regulatorno okruženje”, navodi se u izvještaju.

Od zemalja regiona ispred Crne Gore su Sjeverna Makedonija koja je ujedno i najbolje rangirana država sa prostora bivše Jugoslavije koja se našla na 46. mjestu. Ispred nas su i Slovenija (48), Srbija (72), Hrvatska (79), dok je iza nas jedino BiH koja se našla na 82 mjestu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *