Hyundai otkrio koncept sportskog automobila razvijen s Rimcem

Dodajte komentar

Hyundai je u utorak iznio svoju strategiju gorivnih ćelija za sljedeće dvije decenije, a u planove je uključen i sportski automobil koji se razvija u partnerstvu s Rimcem.

Hyundai i Rimac prvi su put najavili planove za zajednički razvoj sportskog automobila 2019. godine, a sada su stigli prvi detalji o projektu. Najava sportskog automobila poklopila se s kupovinom udjela u Rimcu od Hyundai Motor Group, koji trenutno iznosi oko 12%.

Sportski je automobil još uvijek u fazi koncepta, iako je Hyundai potvrdio nekoliko ključnih ciljeva performansi. To uključuje snagu veću od 670 KS, mogućnost ubrzanja do 60 km/h za manje od 4,0 sekunde i domet od preko 300 milja.

Sportski automobil, koji se u konceptualnom obliku naziva Vision FK, je plug-in hibrid, gdje se tradicionalna komponenta s unutrašnjim sagorijevanjem zamjenjuje s vodikovim gorivim ćelijama. Mercedes-Benz je prije nekoliko godina koristio sličnu postavku za svoju GLC F-ćeliju.

U Visionu FK postoji baterijski električni pogon razvijen od Rimaca koji pokreće zadnje točkove. Sprijeda je Hyundaijev sklop gorivih ćelija koji pretvara pohranjeni vodik u električnu energiju koja se može koristiti za direktno napajanje elektromotora ili za punjenje baterije tako da tada može napajati motore.

Najnoviji Hyundaijev paket gorivih ćelija, koji proizvođač automobila planira predstaviti 2023., doći će u verzijama sa 134 i 268 KS.

Prema proizvođaču automobila, troškovi sistema sniženi su za više od 50% u poređenju s današnjom tehnologijom, a ukupni volumen paketa smanjen je za 30%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *