Lučić: Zarađujemo četiri puta više nego lane

Dodajte komentar

Kompanija “Telekom Srbija” se nalazi u velikoj poslovnoj ekspanziji. Pokrenula je veliki investicioni ciklus. Uprkos kritikama konkurencije da je to bacanje državnih para, generalni direktor “Telekoma” Vladimir Lučić u intervjuu “Novostima” kaže da je ovaj ambiciozni plan daje rezultate kakve su i očekivali.

– Možemo sa ponosom da kažemo da smo po zvaničnom izvještaju RATEL-a, na kraju prve polovine ove godine postali broj jedan operator u svim kategorijama. I fiksnoj telefoniji i mobilnoj, kao i po broju internet i TV pretplatnika – otkriva Lučić. – Ono što je najbitnije i dalje imamo prirodan rast u broju korisnika mobilne, interneta i TV što pokazuje da će naše tržišno učešće i dalje rasti.

Da li taj rast znači i povećanje zarade?

– Što se tiče prihoda “Telekom Srbija” je imao rekordan rast prihoda od devet odsto u odnosu na prošlu godinu i porasli su za više od 4 milijarde dinara. Takođe i Ebitda (profit pre oporezivanja i amortizacije) je porastao za 20 procenata. Profit za prvih šest mjeseci je više od četiri puta veći nego lane. Dobre poslovne rezultate “Telekoma” pratila su i druge članice grupe. Ono što možemo sa zadovoljstvom da istaknemo jeste da smo i pored značajna investicione godine za prvih šest meseci obaveze prema bankama smanjili za preko osam milijardi dinara (skoro 70 miliona eura). Značajno povećanje prihoda i povećanje profitabilnosti uz smanjenje zaduženosti i lidersku poziciciju u svim kategorijama pokazuju da naša kompanija ima kapaciteta za dalja širenja u regionu.

Na kanalima Arena sport startovala je španska Primera liga, kao i portugalsko prvenstvo. Koliko vam je ovaj poslovni potez donio?

– Sport je nesumnjivo najbitniji sadržaj koji odlučuje korisnika kog će operatora da uzme.

Osim španske i portugalske lige napomenuo bih da ove godine imamo i sve utakmice Lige šampiona i Lige Evrope. Dobar sportski sadržaj nam je omogućio veći rast broja  korisnika u Srbiji, BiH i CG ali i širenje Arene u regionu. U zadnje dve godine Arena je značajno povećala svoju prisutnost u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji.

JEDNA FIRMA

– Moram da istaknem da smo u prvoj polovini godine uradili nekoliko dobrih poslovnih poteza u konsolidaciji naše firme – kaže Vladimir Lučić.

– Sve kablovske operatere koji su bili spojeni u “Supernovu” spojili smo sa “Telekomom” i sada imamo jedno pravno lice, a to će nam omogućiti dalji rast prihoda i racionalizaciju troškova. Spojili smo takođe našu MTS banku sa Poštanskom štedionicom i time smo postali vlasnik 10% jedne velike i perspektivne banke.

Velika bura se podigla zbog uspjeha “Telekoma” da svojim pretplatnicima od sljedeće jeseni omogući i prenose engleske Premijer lige. Šta vašoj kompaniji donosi ovaj ugovor? A, šta dobijaju građani?

– Građani dobijaju ono što su svih ovih godina željeli, a to je sav kvalitetan fudbal na jednom mjestu. Engleska Premijer liga jeste najkvalitetnije fudbalsko takmičenje i dobijanjem njenih prava na šest godina naša kompanija je obezbijedila značajno povećanje prihoda kroz povećanje broja korisnika u “Telekomu Srbija” i njenim ćerkama firmama u Srbiji, BiH i Makedoniji, kroz povećanje broja korisnika same Arene u šest zemalja bivše Jugoslavije kao i značajno povećanje marketing prihoda. Ovo je prvi put da jedan sportski kanal ima tako dobru ponudu sporta i potpuno sam siguran u isplativost ovakvog poslovnog poteza.

Najviše napada na “Telekom”, ali i na vas lično stiže iz medija koji su u vlasništvu biznismena Dragana Šolaka. Kako komentarišete da konkurencija koristi svoje kanale za kritiku, pa čak i satanizaciju vaše kompanije, ne libeći se da u sve umiješa politiku?

– Korišćenje sopstvenih kanala u kampanji protiv “Telekoma Srbija” od strane naše konkurencije je evidentna zloupotreba dominantog položaja. Osim niza neistina koje su rečene za našu kompaniju, a za koje već vodimo sudske procese u Srbiji i Švajcarskoj, oni su zloupotrijebili i pojam slobode medije. Naime bilo koji naš pokušaj da u tržišnoj utakmici uzmemo korisnika SBB to je predstavljano kao udar na slobodu medija. Kampanja je išla dotle da se i izgradnja optičke infrastrukture koja je osnovna potreba savremenih telekomunikacija u svijetu politizovala. Ovdje se radi o klasičnom tabloidonom pokušaju da se kompanija kontinuiranom kampanjom zaustavi, a ljudi koji je vode uplaše. Međutim, takva kampanja od konkurencije daje nam dodatnu motivaciju da budemo još uspješniji na tržištu i sigurno da nas takvi pokušaji neće zaustaviti u jačanju liderske pozicije.

POMOĆ POČETNICIMA U BIZNISU

Najavili ste i otvaranje fonda za finansiranje startapa. U kojoj fazi je taj projekat?

– Naš fond je počeo sa radom. Svi zaintresovani mogu se prijaviti preko našeg sajta www.tsv.fund. Ovo je prvi ovakav fond u Srbiji. Siguran sam da je veliki korak za razvoj digitalnog društva, da ćemo omogućiti mnogim malim startapima da ostvare svoje snove i naprave digitalne servise i aplikacije koje ćemo zajedno prodavati širom svijeta. Imamo više stotina prijava, a potrudićemo se da do kraja godine odaberemo i prve startap ideje koje ćemo finansirati.

Odskoro ste otvorili kompaniju u Sjevernoj Makedoniji, kakvi su vam planovi u toj zemlji?

– Naš cilj je dalje širenje u regionu, Sjeverna Makedonija je perspektivno tržište gdje sa našim znanjem, ponudom u sadržaju i servisima možemo biti bitan telekomunikacioni igrač – da u svakom slučaju povećamo prihod, profit i vrijednost naše kompanije.

Izvor: Večernje Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *