Za vaučer MIG-a daju 852 eura

Dodajte komentar

Svaki građanin koji je 5. aprila ove godine imao vaučer MIG-a dobiće 852 eura, kazao je juče Pobjedi direktor MIG-a Dragan Radusinović.

On je pojasnio da svi akcionari, kojih je 5.300, vaučere mogu da unovče u Hipotekarnoj banci. Jedan vaučer ima 1.272 akcije, a po akciji se vlasnicima isplaćuje 0,67 centi. Isplate su počele 6. avgusta i vršiće se u narednih šest mjeseci.

Ponuđena cifra nije mala. Samo tri mjeseca ranije taj vaučer je na berzi vrijedio od 130 do 140 eura i tada je bilo pitanje može li se prodati jer nije bilo tražnje rekao je Radusinović.

GRAĐANIMA 5,4 MILIONA

Isplata je uslijedila nakon odluke Skupštine akcionara MIG-a da umanji osnovni kapital društva za 18,7 miliona eura, a novac će se podijeliti svim dioničarima shodno procentu vlasništva koji imaju. Većinski vlasnik MIG-a su kiparske kompanije Tikan holding limited i Padakia limited sa 70 odsto udjela, a ostatak akcija pripada građanima koji su do njih došli većinom kroz proces masovne privatizacije.

-Do danas je isplaćeno 230 građana, kojima je ukupno dato 320.000 eura. Manjinskim akcionarima pripada 5.400.000 eura i oni su 99 odsto u Crnoj Gori. Isplaćen je i većinski vlasnik, a njemu je pripalo 13 miliona eura naveo je Radusinović. Govoreći o proceduri koju akcionari treba da ispoštuju kako bi dobili novac koji ih sljeduje, Radusinović je kazao da se prvo mora provjeriti imaju li oni uopšte vaučer.

-To se može provjeriti u Centralno klirinškom depozitarnom društvu (CKDD), ali je potrebno da građani to lično urade jer moraju dati na uvid lične podatke. Ukoliko im je jednostavnije, te informacije mogu dobiti i kod nas u društvu naveo je Radusinović.

Sa potvrdom o posjedovanju vaučera, građani idu u Hipotekamu banku na čijim šalterima će im biti isplaćen novac.

-Ukoliko i poslije šest mjeseci od početka isplate, bude interesovanja akcionara, postoji mogućnost da produžimo ugovor sa bankom. U svakom slučaju, isplatićemo svakog akcionara dodao je Radusinović.

PANDEMIJA UTICALA NA POSLOVANJE

Na pitanje zbog čega su se odlučili na smanjenje osnovnog kapitala, Radusinović je kazao daje to urađeno zbog lošeg uticaja pandemije korona virusa na poslovanje.

-Pandemija zatvara razne biznise. Većinski vlasnici su se odlučili na smanjenje kapitala kako bi redukovali svoje aktivnosti. Odluka o smanjenju broja akcija donijeta je 5. aprila, ali smo morali da prođemo zakonsku proceduru i sada su se stekli uslovi da se novac isplati svim akcionarima naveo je Radusinović, dodajući daje MIG unovčio obveznice koje je imao kod banaka.

On pojašnjava da nije u pitanju isplata dividende, kako su objavili pojedini mediji, jer se ne dijeli neto dobit već je smanjen osnovni kapital društva.

Nasljednici ostavinskim postupkom do naplate

U slučaju da je akcionar preminuo, a njegovi nasljednici žele da naplate vaučer, potrebno je, kako pojašnjava Radusinović, da pokrenu ostavinski postupak i nakon toga se obrate Centralno klirinškom depozitarnom društvu (CKDD).

Ostavinskim postupkom utvrdiće se ko je naslijedio imovinu preminulog, uključujući vaučer. Sa tim rješenjem novi vlasnik vaučera treba da pođe u CKDD, upiše se kao vlasnik i izvadi izvod koji to potvrđuje. Sa tim izvodom ide se u banku i podi že novac ukazao je Radusinović.

Radusinović pojašnjava da nije u pitanju isplata dividende, kako su objavili pojedini mediji, jer se ne dijeli neto dobit već je smanjen osnovni kapital društva

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *