Devizne rezerve NBS 14,5 milijardi eura

Dodajte komentar

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju jula iznosile su 14,58 milijardi eura, saopštila je Narodna banka.

Neto devizne rezerve iznosile su 12,17 milijardi eura, navodi NBS.

Na kraju jula bruto devizne rezerve bile su za 488,5 miliona eura više nego na kraju prethodnog mjeseca, što je prvenstveno rezultat priliva po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 510,0 miliona eura.

Kako navodi NBS, na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno su uticali priliv po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima, ukupno 74,3 miliona eura, i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 96,8 miliona eura.

“Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita i devizne obavezne rezerve usljed uobičajenih aktivnosti banaka, ukupno 120,3 miliona eura,, kao i odlive po drugim osnovima, ukupno 72,3 miliona eura”, piše na sajtu NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 428 miliona eura i bio je za 110,5 miliona eura manji nego u prethodnom mjesecu. U prvih sedam mjeseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,5 milijardi eura.

U julu, kao i od početka ove godine, vrijednost dinara prema euru gotovo je nepromijenjena, navodi NBS.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 380 miliona eura.

Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema euru, neto kupila 700 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *