Luka Bar u plusu, Ulcinjska rivijera u minusu

Dodajte komentar

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Ulcinjska rivijera u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je negativan neto rezultat od 228 hiljada eura, pokazuje finansijski izvještaj ove kompanije, objavljen na Montenegro berzi.

Za isti period prošle godine gubitak je iznosio 411 hiljada eura.

Ukupni neraspoređeni gubitak ove kompanije se tako popeo na 2,17 miliona eura.

On je na kraju 2020. godine iznosio 1,944 miliona eura, a na njenom početku 969 hiljada eura, što znači da je tokom te godine zabilježen gubitak od gotovo čak milion eura.

Od prodaje usluga Ulcinjska rivijera, od početka godine do kraja juna, prihodovala je skoro 98 hiljada, dok su prihodi od redovnog poslovanja iznosili 119 hiljada.

To je znatno više nego 2020. godine, koju je obilježila pandemija koronavirusa, kada je prihod za ove dvije usluge zbirno iznosio 61 hiljadu eura.

Najveći dio troškova odnosio se na zarade i naknade zaposlenih na koje je potrošeno 264 hiljade eura, za 25 hiljada eura manje nego prošle godine.

Na ostale troškove poslovanja otišlo je 180 hiljada, što je na prošlogodišnjem nivou.

Stalna imovina Ulcinjske rivijere je 107 miliona eura, a dominantni vlasnik su državni fondovi s oko 63 odsto kapitala.

Rivijera je 2017. godine potpisala ugovor o davanju u zakup na 30 godina dijela imovine hotela “Olympic” i “Bellevue” na Velikoj plaži, konzorcijumu “Karisma”, dok je hotelsko preduzeće nastavilo da posluje s turističkim naseljem Adom Bojanom i auto kampom “Neptun”.

S druge strane, za prvih pola godine, neto rezultat Luke Bar je pozitivan – 93 hiljade.

To je ipak drastično manje nego prethodne godine kada je za isti period on iznosio 726 hiljada eura.

Od poslovanja je prihodovano 222 hiljade eura, što je za dvije trećine manje nego 2020. godine, dok je finansijski rezultat bio negativan i iznosio je 128 hiljada eura.

Godinu dana ranije za navedeni period finansijski rezultat je bio 59 hiljada eura u plusu.

Prihodi od prodaje za polovinu ove godine iznosili su 4,722 miliona eura, za 70 hiljada eura manje nego 2020, dok je na poslovne rashode potrošeno 6,68 miliona, što je za oko pola miliona više nego za uporedni period.

Od toga na plate zaposlenih utrošeno je za 524 hiljade eura više nego prošle godine, a novac se više trošio i na materijal i na troškove amortizacije i to za oko 170 hiljada više nego 2020. godine.

Većinski vlasnik Luke Bar je država sa 54 odsto učešća, dok sa 31 odsto učestvuju fizička lica, a stalna imovina kompanije procijenjena je na 58 miliona eura.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *