Vrijednost najvećih tech kompanija u poređenju sa ekonomijama država (Infografika)

Dodajte komentar

Vrijednost najvećih tehnoloških (Big Tech) kompanija eksplodirala je tokom posljednjih nekoliko godina.

Kroz široko rasprostranjen tržišni prodor, pametnu diverzifikaciju i transformaciju proizvoda u usluge, Apple, Microsoft, Amazon i Google dostigli su tržišnu kapitalizaciju koja prelazi 1,5 triliona dolara.

Kako bi uspjeli da bolje razumijemo ove zapanjujuće brojke, nedavno istraživanje kompanije Mackeeper tržišnu kapitalizaciju više tehnoloških divova uporedilo je sa godišnjim bruto domaćim proizvodom (BDP) nekoliko zemalja.

S tržišnom kapitalizacijom većom od 2,1 triliona dolara, Appleova tržišna kapitalizacija veća je od 96% BDP-a zemalja, na spisku koji uključuje Italiju, Brazil, Kanadu i Rusiju.

Zapravo, samo sedam zemalja na svijetu ima veći BDP od Appleove tržišne kapitalizacije.

Slijedi Microsoft, koji bi bio 10. najbogatija zemlja na svijetu da je tržišna kapitalizacija jednaka BDP-u.

S tržišnom kapitalizacijom većom od 1,9 triliona dolara, Microsoftova je vrijednost veća od BDP-a Brazila, Kanade, Rusije i Južne Koreje.

Iako su svi tech divovi dobro prošli tokom pandemije COVID-19, ni jedna kompaija nije imala toliko koristi koliko Amazon.

Uz internet maloprodaju i web usluge koje imaju veliku potražnju, Amazonova tržišna kapitalizacija porasla je na 1,7 triliona dolara.

Ostale kompanije koje su “veče” od država

Nisu samo tehnološke kompanije te koje imaju veću vrijednost od pojedinih država:

Na spisku se nalazi i državna korporacija Saudijske Arabije Saudi Aramco, koja sa tržišnom kapitalizacijom više nego dvostruko većom od BDP-a svoje matične zemlje.

Kineski tehnološki div Tencent takođe ima tržišnu kapitalizaciju koja premašuje mnoge BDP-e zemalja, poput Švajcarske ili Poljske.

Donedavno je Tencent takođe bio ispred tehnološkog giganta Facebooka po tržišnoj kapitalizaciji, ali društvena mreža popela se i gotovo dostigla trilion dolara tržišne kapitalizacije.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *