Koristite li besplatni Wi-Fi kad god možete? Nakon ovoga biste mogli odustati od toga

Dodajte komentar

Korisno je imati mogućnost besplatnog povezivanja na internet pri ruci, ali pritom treba svesti rizike na najmanju moguću mjeru.

Javno dostupne Wi-Fi mreže praktičan su način za povezivanje na internet kad niste kod kuće ili u kancelariji, a i smanjiće vam troškove mobilnog interneta.

Ali, morate biti svjesni kako uz njihovo korištenje dolazi i niz rizika koje ni u kojem slučaju ne smijete tek tako olako otpisati. Tportal donosi pregled nekoliko najvažnijih rizika koje morate imati u vidu.

Presretači

Jedan od najčešćih oblika napada na mrežama Wi-Fi zove se Man-in-the-Middle. Ukratko rečeno, nakon što se spojite na internet haker presreće vaše podatke kako bi mogao pratiti što radite i pronaći sigurnosni propust koji bi mu omogućio ulazak u vaš računar.

Kako se zaštititi? Koristite virtualne privatne mreže (virtual private network, VPN) i druge oblike enkripcijske zaštite pri spajanju na javno dostupne mreže.

Pri korištenju javno dostupnih mreža Wi-Fija nemojte:

• obavljati bankovne transakcije i razmjenu osjetljivih podataka
• dozvoliti automatsko povezivanje s takvim mrežama
• posjećivati web odredišta koja ne koriste protokol HTTPS://
• ostaviti Bluetooth i Wi-Fi uključen dok ih ne koristite
• logovati se na mreže koje nisu zaštićene lozinkom

Zlonamjerni softver

Postoje načini kako zloupotrijebiti sigurnosne propuste u vašem računaru kako bi se u njega ubacili razni oblici malwarea. Tako, recimo, možete pokupiti trojance, špijunski ili ucjenjivački softver…

Kako se zaštititi? Instalirajte antivirusne i antimalware programe, uključite firewall te redovno nadograđujte operativni sistem i generalno softver na vašem računaru. I nemojte klikati na bilo što (link, sliku video…) ako djeluje imalo sumnjivo.

Dodatne mjere zaštite

• isključite dijeljenje datoteka
• izlogujte se iz korisničkih računa nakon što ih više ne koristite
• koristite dvostepenu provjeru gdje god je to moguće

Snooping i sniffing

Cyberkriminalci koriste posebne softverske alate (ponekad i uređaje) kako bi mogli prisluškivati signale Wi-Fija i dobili pristup svemu što gledate i radite na računaru.

Kako se zaštititi? Osim VPN-a biće koristan bilo koji oblik enkripcije.

Zlonamjerni hotspotovi

Moguće je kako su kriminalci postavili vlastitu mrežu Wi-Fija koja djeluje potpuno legitimno (recimo, predstavlja se kao da pripada kafiću ili restoranu u kojem se nalazite) kako bi vas namamila i izložila bilo kojem od prethodno opisanih napada.

Kako se zaštititi? Uvijek provjerite spajate li se na pravu mrežu Wi-Fija. Čak i nakon provjere budite oprezni pri korištenju, piše tportal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *