Željeznička infrastruktura nema novca, država će vraćati kredite

Dodajte komentar

Željeznička infrastruktura (ŽICG) ne može iz poslovnih sredstava da finansira bilo kakvo investiciono ulaganje kao ni vraćanje međunarodnih kredita, naveli su iz tog državnog preduzeća. ŽICG je obveznik vraćanja međunarodnih kredita koji se koriste za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture i ukupne obaveze po osnovu međunarodnih kredita na kraju 2020. godine iznose 35,1 milion eura. Za naredne tri godine je za otplatu kredita potrebno obezbijediti blizu 14 miliona eura. Za ovu godinu 4,3 miliona, naredne 5,15 miliona i 2023. godine 4,6 miliona. Za kredite ŽICG garant je Vlada Crne Gore, što znači da će se krediti plaćati iz budžeta, ukoliko ŽICG nema novca da ih finansira iz sopstvenih sredstava, piše Dan.

Godišnje obaveze za zarade zaposlenih iznose 6,9 miliona (prosječan broj zaposlenih u toku 2020. godine je 760, sa prosječnom zaradom od 413 euro), obaveze prema dobavljačima iz poslovnih sredstava 1,854 miliona, a obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade 2,67 miliona.

Evidentno je da ŽICG ne može iz poslovnih sredstava da finansira bilo kakvo investiciono ulaganje kao ni vraćanje međunarodnih kredita naveli su iz ŽICG u izvještaju o realizaciji programa izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2020. godinu koji je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici.

Nepovoljna starosna struktura zaposlenih, 47,7 odsto zaposlenih ima preko 50 godina, uslovi rada izvršnih radnika koji podliježu obaveznim periodičnim ljekarskim pregledima i radnika koji obavljaju teže fizičke poslove, zahtijevaju zapošljavanje mlađe radne snage koji za obavljanje navedenih poslova moraju obaviti neophodnu obuku.

“Za radove održavanja pruge neophodno je zapošljavanje većeg broja radnika naročito za poslove sezonskog održavanja pruge (čišćenje kanala, košenje trave, kavanje kosina, zamjena pragova i sl). Prirodni odliv kadrova ne prati adekvatna poslovna politika zapošljavanja u gotovo svim segmentima izuzev otpravnika vozova”, kazali su iz ŽICG.

Kako navode, probleme u zapošljavanju predstavlja i nezainteresovanost kvalitetnog srednje stručnog kadra i inženjerskog kadra za rad u izvršnim službama građevinskog i elektro održavanja imajući u vidu težinu i odgovornost poslova koje ne prati adekvatna novčana naknada (inženjerska plata 490 eura bez minulog staža).

“U svakom slučaju, to je proces za koji je potrebno vrijeme i finansijska sredstva, a u narednom periodu ovom problemu je potrebno posvetiti naročitu pažnju”, istakli su iz ŽICG.

Istakli su da ulaganja u željezničku mrežu na godišnjem nivou treba da budu značajno veća od sredstava koja se opredjeljuju iz budžeta.

Izvor: Dan/Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *