Rastoderu propao sertifikat Adrije Airways, ništa od nove aviokompanije

Dodajte komentar

Sertifikat avio prevoznika (AOC) slovenačkog bivšeg nacionalnog prevoznika Adria Airways ukinut je nešto manje od dvije godine otkako je kompanija objavila bankrot.

AOC je kupio Air Adriatic, slovenačka kompanija koju je osnovao preduzetnik Izet Rastoder, u januaru 2020. godine za 45.000 eura, s planovima za korištenje operativne licence za postavljanje novog slovenačkog nacionalnog prevoznika.

Air Adriatic morao je do septembra prošle godine riješiti sva neslaganja s licencom kako bi je počeo koristiti, ali kompanija je zatražila produženje zbog pandemije koronavirusa, koje joj je odobreno. Međutim, slovenački regulator odbio je da izda drugi zahtjev za produženje, čime je ukinuo AOC, izvještava Ex-Yu Aviation.

Slovenačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju saopštilo je da još uvijek traži rješenje koje bi dovelo do uspostavljanja nacionalnog avio prevoznika nakon što je država odustala od planova za stvaranje novog prevoznika korištenjem sredstava Evropske unije, nakon prigovora bloka.

Ministarstvo pregovara s privatnim dionicima koji su zainteresovani za stvaranje nove komercijalne avio kompanije. Vlada je takođe održala razgovore s inozemnim prevoznicima, uključujući LOT Polish Airlines i Air Serbia, kako bi se poboljšala povezanost zemlje. Slovenija je bila jedno od najugroženijih evropskih zrakoplovnih tržišta pandemijom koronavirusa Covid-19.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *