Sberbank: Cilj je prodati Fortenovu u iduće dvije godine

Dodajte komentar

Cilj Sberbanka je da podigne vrijednost kompanije i izađe iz nje bez gubitaka u iduće dvije godine, najavio je predsjednik Uprave Sberbanka Herman Gref, govoreći o planovima s Fortenova grupom, prenose ruski mediji.

Gref je o tome govorio na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Analitičari su već ranije nagađali da ruske banke zasigurno ne žele da budu dugoročni vlasnici Fortenova grupe već da će pokušati da pronađu strateškog investitora.

Sberbank je s angažovanih 1,1 milijardi eura bio najveći povjerilac Agrokora, a danas drži 44 posto Fortenova grupe, nastale u aprilu 2019. godine primjenom nagodbe Agrokorovih povjerilaca. Nedavno je grupa operativno integrisala slovenski trgovački lanac Mercator.

Sredinom marta dioničari Fortenove na skupštini vlasnika depozitarnih potvrda izglasali sve odluke koje se odnose na prenos Mercatora na Fortenova grupu. Dioničari su tada odlučili i o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi.

Tada je Fortenova grupa dobila i odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 miliona eura, a koje će Fortenova koristiti za kreditiranje Mercatora “u svrhu refinansiranja Mercatorovog duga prema bankama”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *