MMF: Svijet bi trebalo da se pripremi za rastuće kamatne stope

Dodajte komentar

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva kazala je da je potrebno vrlo pažljivo povući političku podršku koja se pruža u okviru borbe protiv pandemije korona virusa te da bi svijet trebalo da se pripremi za rastuće kamatne stope.

Georgieva je putem videokonferencije govorila o stanju globalne ekonomije na konferenciji koju je organizovao Evropski univerzitetski institut (European University Institute), prenosi Anadolija.

Istakavši da se globalna ekonomija u aprilu počela popravljati, Georgieva je kazala da su ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine “dva motora koji snažno rade”.

Dodala je i kako očekuje da će Evropska unija (EU) zahvaljujući vakcinaciji već u ljetnim mjesecima sustići ove dvije ekonomije, napominjući da vjeruje da će se oporavak ubrzati.

Neujednačen oporavak

Podsjetivši da se očekuje da će globana ekonomija ove godine porasti za šest posto, a sljedeće za 4,4 posto, Georgieva je istakla da je neujednačen oporavak između država i dalje ozbiljan problem.

Također je naglasila da je neminovno da politička podrška koja je pružena u borbi protiv pandemije bude povučena, dodajući da je jako važno da to bude provedeno vrlo pažljivo.

“Trebamo se pripremiti za rast kamatnih stopa. Posebno je važno pratiti kamatne stope u SAD-u jer tamo postoji značajno kretanje”, rekla je Georgieva.

Kako je navela, države koje još ne bilježe rast i koje imaju nagomilani dug, mogle bi se naći u dosta teškoj situaciji u potencijalnom okruženju rastućih kamatnih stopa.

Komentirajući rasprave o ukidanju prava na intelektualno vlasništvo za vakcine protiv COVID-a 19, Georgieva je istakla da postoje snažni ekonomski argumenti za uklanjanje prepreka za proizvodnju i distribuciju vakcina, ali da bi ukidanje prava na intelektualno vlasništvo trebale da prate i druge mjere.

Izvor: Aljazeera Balkans

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *