Dokazane rezerve velikih naftnih kompanija iscrpiće se za petnaest godina

Dodajte komentar

Dokazane rezerve nafte i plina velikih naftnih kompanija iscrpljuju se alarmantno brzo i suočavaju se s rizikom iscrpljivanja za manje od 15 godina, jer kapacitet novih polja ne može nadoknaditi potrošene količine, upozorava najnovija analiza norveške kompanije Rystad Energy.

Grupa najvećih svjetskih proizvođača nafte, nazvana “Velika nafta”, izgubila je prošle godine 15 posto državnih rezervi, a preostale količine potrošiće se za manje od 15 godina po trenutnim stopama crpljenja, osim ako grupa ne otkrije više novih komercijalnih nalazišta Rystadu, izvještava agencija Anadolija.

Ovaj je zadatak sve izazovniji kako ulaganja u istraživanje opadaju, a stope uspješnosti u otkrivanju novih mjesta opadaju.

Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi stvoriti ozbiljne probleme Velikoj naftnoj grupi, koja uključuje ExxonMobil, British Petroleum, Shell, Chevron, Total i Eni, kako bi održao stabilan nivo proizvodnje u narednim godinama, što će uticati na njihov pad prihoda, rekao je. Rystad. To predstavlja glavnu prijetnju planovima energetske tranzicije grupe.

Dokazane rezerve kompanija iz “Big Oil” -a pale su za 13 milijardi barela ekvivalenta nafte u 2020. godini, kao rezultat značajnog pogoršanja cijena, a ovogodišnje istraživanje nije išlo dobro, prema analizi norveške kompanije za energetsko savjetovanje.

Količina novootkrivenih nalazišta u svijetu iznosila je 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte u prvom kvartalu ove godine, što je najmanje u sedam godina.

Prema analizi, pad potražnje za sirovom naftom i cijene zbog pandemije covid-19, u kombinaciji s povećanom disciplinom kapitalnih ulaganja, rezultirao je smanjenim investicijama, što bi moglo pogoršati problem s kojim se suočavaju mnogi veliki operatori u pokušaju povećanja dokazanih rezervi vrijednosti.

Prodaja nafte i plina i dalje će dominirati poslovnim modelima vodećih evropskih kompanija, koje se sve više fokusiraju na energetsku tranziciju, dodao je.

Sposobnost Big Oil Group da generira buduće prihode i dalje će ovisiti o količini naftnih i gasnih kompanija koje su na raspolaganju za prodaju. Ako rezerve nisu dovoljno visoke da održe nivo proizvodnje, kompanijama će biti teško financirati skupu energetsku tranziciju projekata, što će rezultirati usporavanjem njihovih planova čiste energije “, rekao je Parul Copra, potpredsjednik Rystad Energy-a za istraživanje sirove nafte.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *