Kompanija zabranila radnicima da pričaju o politici, trećina dala otkaz

Dodajte komentar

Manje od nedjelju dana nakon što je uvela pravilo da na poslu nema priče o politici, tehnološka kompanija “Basecamp” ostala je bez trećine zaposlenih. Otišli su i oni koji su na rukovodećim pozicijama.

“Basecamp” je softverska kompanija koja, između ostalog stoji iza inovacija poput razvojnog okvira za veb “Ruby on Rails”, prenosi Telegraf.

U blogu, koji je u međuvremenu postao kontroverzan, suosnivač i izvršni direktor Džejson Frajd najavio je zabranu društvenih i političkih rasprava na internim sistemima za razmjenu poruka.

“Ne bi trebalo da se pitate da li to što ne učestvujete u tome znači da ste saučesnik ili da ako učestvujete automatski znači da ste meta”, napisao je Frajd.

Prema njegovoj ocjeni, u pitanju je dovoljno težak teren za život, ali još više kada ste na poslu:

“Postalo je previše. To prilično ometa. Isisava našu energiju i preusmjerava dijalog ka mračnim temama. Nije zdravo i nije nam od koristi”.

Ovaj potez sličan je onom koji su povukli konglomerati Google i Amazon.

Međutim, u “Basecampu”, zabrana nije naišla na oduševljenje i, navodno, trećina zaposlenih očekuje otpremninu nakon sporazumnog raskida radnog odnosa.

Među onima koji su otišli su i šef marketinga i šef korisničke podrške. Izmjena politike firme je, kako se navodi, nastala kao rezultat napora “Basecamp” da unaprijedi raznolikost i inkluzivnost zbog štete koju već 11 godina nanosi nesmotrena šala.

Agenti za korisničku podršku 2009. godine napravili su listu imena koja su im se učinila smiješnim. Ispostavilo se da su mnoga bila porijeklom iz Afrike ili Azije.

Suosnivač kompanije Dejvid Hajnmajer Hanson opisao je listu kao “pogrešnu na sve moguće načine”. Ipak, novi pokušaj da šala bude poslata u zaborav, košta i koštaće firmu prilično. Odlazak trećine zaposlenih je ogroman finansijski izdatak, jer svi oni koji su u preduzeću proveli najmanje tri godine treba da dobiju iznos u visini šest mjesečnih zarada, dok oni koji su bili kraće dobijaju tromjesečnu platu kao otpremninu.

Da razgovori na poslu ne treba da uključuju određene teme, pominjalo se i kada su frime počele da razmišljaju da zabrane razgovore o fudbalu na poslu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *