Kako mašta postaje stvarnost uz gotovinski kredit sa posebnim uslovima?

Dodajte komentar

Već godinama razmišljate kako bi bilo lijepo iskoristiti zemlju koju ste dobili u nasljedstvo. Vremenom su se vaše ideje mijenjale. Počeli biste sa mišlju o gradnji vikendice koja bi služila kao mjesto za idealan bijeg od gradske gužve, da biste ubrzo potom zamišljali sebe kao ponosnog vlasnika apartmana koji sakuplja najviše ocjene na platformama za izdavanje smještajnih kapaciteta.

Sanjate o voćnjaku, vinogradu, ribnjaku, a primijetili ste da je etno-sela sve više i više – od klasičnih do prostora prilagođenih digitalnim nomadima?

Uz sve to, u prethodnih godinu dana svako od nas je bar jednom pomislio koliko je boravak u prirodi bitan i blagotvoran za čovjeka. Shvativši da je priroda ta kojoj se uvijek vraćamo, možda ste sanjali o voćnjaku, vinogradu ili ribnjaku. Sa druge strane, primijetili ste da je etno-sela sve više i više – od klasičnih do prostora prilagođenih digitalnim nomadima. Nije da nijeste razmišljali o tome da i sami napravite jedno.

Ideja vam nikada, pa tako ni sada, nije nedostajalo. Novca jeste. Baš to je jedini razlog zbog kojeg nijedan od svih ovih vaših snova još uvijek nije postao stvarnost. A šta bi bilo kada bismo vam rekli da imamo rješenje i za to?

Uz gotovinski kredit ostvarite sve svoje snove

Ranije smo pričali o svemu što treba da znate u vezi sa gotovinskim kreditima – šta su, u koje svrhe se najčešće koriste, koje su njihove glavne prednosti, koje vrste nudi Erste banka – i podijelili sa vama nekoliko savjeta koji mogu biti od koristi prilikom donošenja odluke.

Više o tome možete pročitati u članku Gotovinski kredit – sve što treba da znate, a ako se pitate zašto toliko priče o ovoj vrsti kredita, znajte da imamo specijalan povod. U pitanju je nova ponuda gotovinskih kredita sa hipotekom sa posebnim uslovima do 30. 6. 2021. godine.

Koji posebni uslovi važe do 30. 6. 2021. za gotovinski kredit sa hipotekom?
Posebni uslovi podrazumijevaju da, ukoliko se opredijelite za ovu vrstu kredita, bićete oslobođeni sljedećih troškova:
● procjene nekretnine
● notarske ovjere i taksi za upis hipoteke
● naknade za obradu kredita
● pribavljanja lista nepokretnosti
● mjenice
● upita u Kreditni registar CBCG

Ako se sjetite da je svaka ušteda važna, pa čak i ako svakog dana sa strane ostavljate 1 € i na kraju godine ih brojite čak 365, lako ćete shvatiti da ni ova nije zanemarljiva.

Sada će vas sigurno zanimati i konkretne brojke, pa da kažemo i to da možete podići do 150.000 € na rok otplate do 20 godina. Kada je riječ o fiksnoj nominalnoj kamatnoj stopi, ona se kreće već od 4,99%, dok je efektivna kamatna stopa od 5,23%.

Evo i kako bi sve to izgledalo u praksi.

Reprezentativni primjer ukupnog iznosa kredita i ukupnih troškova za gotovinski kredit sa hipotekom:

Za iznos kredita od 30.000,00 € uz rok otplate od 240 mjeseci, nominalna kamatna stopa iznosi 5,49%, dok efektivna kamatna stopa iznosi 5,76% na godišnjem nivou. U obračun efektivne kamatne stope, uključena je nominalna kamatna stopa, trošak polise osiguranja imovine za ukupan rok otplate kredita u iznosu od 157,33 € i naknada za održavanje računa, za zaposlenog, za ukupan rok otplate kredita u iznosu od 237,60 €. Ukupan iznos koji potrošač plaća iznosi 49.881,56 € i predstavlja zbir glavnice kredita, ukupne kamate, troška polise osiguranja imovine i naknade za održavanje računa, dok je iznos mjesečnog anuiteta 206,20 €. U cilju određivanja troška polise osiguranja imovine, korišćena je površina stambenog objekta od 45 m2, građevinske vrijednosti 600,00 € po m2. Iznos troška polise osiguranja imovine se plaća jednokratno, prije isplate kredita. Kreditor može promijeniti naknadu za održavanje računa nakon prethodno objavljenih izmjena, u skladu za odredbama Zakona o platnom prometu. Svi ostali troškovi potrebni za odobrenje kredita, padaju na teret Kreditora.

Koji su preduslovi za apliciranje za ovu vrstu kredita?

Prije svega, treba da znate da je dob do 70 godina starosna granica za otplatu gotovinskog kredita sa hipotekom sa posebnim uslovima do 30. 6. 2021. godine, kao i da, u slučaju ovog kredita, samo stambeni objekat može biti predmet hipoteke.

Ako ispunjavate nekoliko uslova, na pola puta ste do ostvarenja svojih snova.

Dalje, potrebno je da imate trajno prebivalište u Crnoj Gori, a za kredit takođe mogu aplicirati i raseljena lica sa stalnim boravkom u Crnoj Gori. Osim toga, ostalo vam je da ispunite još jedan preduslov – da ste u radnom odnosu. U vezi sa tim, ukoliko nemate ugovor o radu na neodređeno vrijeme, već ugovor o radu na određeno vrijeme koji se obnavlja, biće potrebno da dostavite potvrdu da ste u radnom odnosu kod istog poslodavca najmanje posljednjih 12 mjeseci.

I to je to – ako zadovoljavate ove preduslove, možete aplicirati za kredit. Od dokumentacije će vam trebati:

● zahtjev za kredit
● prijava za kredit
● administrativna zabrana na primanje ili potvrda o zaposlenju
● izjava o prenosu plate

Ako ispunjavate nekoliko uslova, na pola puta ste do ostvarenja svojih snova.

Sada, kad ste se uvjerili da se snovi zaista ostvaruju ako dovoljno vjerujete u njih i ako postoji neko ko će vam dati vjetar u leđa, vrijeme je da iskristališete svoju ideju i razradite čitav koncept. Ipak, vodite računa da se u tome ne zanesete, jer je ponuda Erste gotovinskih kredita sa hipotekom sa posebnim uslovima vremenski ograničena i važi samo do 30. 6. 2021. godine.

Posjetite nas što prije u vama najbližoj filijali ili kontaktirajte sa nama pozivom kontakt centra 19991. Nadamo se da se ubrzo vidimo u prirodi. 🙂

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *