Penzioni fond Republike Srpske kupio deonice Facebooka i Raiffeisena

Dodajte komentar

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona konvertibilnih maraka (oko 4,2 miliona eura), od čega će Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje isplatiti dividendu veću od 5,08 miliona KM (oko 2,5 miliona eura).

Jedna od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana tržišta na kojima su, između ostalih, kupili akcije kompanija Facebook, Raiffeisen Bank International, Berkshire Hathaway.

U upravi društva kažu da je kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke vrijednosne papire i depozite. Dodaju, da je trenutno oko 40 procenata portfelja PREF u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uvjerenje da će i u budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske, prenosi portal Capital.ba.

„Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva. Na taj način smo imovinu pod upravljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Ostvarili smo povraćaj na uloženu imovinu od oko 15 odsto i dobili prve dividende”, naveli su iz uprave Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *