Nostalgia kao uspješna marketinška strategija

Dodajte komentar

Marketinška strategija koja se zasniva na nostalgiji za dobrim prošlim vremenima pokazala se kao veoma uspješna tokom velikih kriza. Zato bismo u 2021. godini mogli gledati još više reklama koje nas podsećaju na vrijeme kada smo smjeli da se rukujemo i zagrlimo sa bližnjima, pa i da zapjevamo u kafani. Ili, ako nismo veliki veseljaci, bar da samo sjednemo u kafanu, bez pevanja.

Nekoliko studija koje su istraživale ponašanje konzumenata medijskih sadržaja saglasilo se da većina ljudi danas uživa u starim TV emisijama, filmovima i muzici, jer ih oni podsjećaju na neka bezbrižnija vremena.

Taj trend su prepoznale i velike kompanije, pa su počele da ulažu u marketing koji se bazira na nostalgiji. Koka-kola je, primjera radi, u martu pustila kampanju za svoje napitke za koju je iskoristila snimke sa starijih košarkaških NCAA turnira koji se tradicionalno održavaju u tom mjesecu. Zahvaljujući novim tehnologijama, u rukama košarkaša koji su nekada igrali na ovim turnirima našli su se trenutno aktuelni napici, koje Koka-Kola upravo reklamira.

Lanac picerija Pica Hat je u marketinške svrhe iskoristio Pekmena, jednu od najstarijih kompjuterskih igrica. Njegova kampanja je interaktivna te su kupci ohrabreni da skeniraju kod sa kutije pice, igraju ovu igricu i podijele svoje rezultate na društvenim mrežama.

Lanac brze hrane Burger King je pak uradio svoje prvo rebrendiranje u posljednjih 20 godina. Njegov novi logo sada neodoljivo podsjeća na onaj iz 70-ih, 80-ih i 90-ih. Ambalaže, uniforme zaposlenih i enterijeri lokala su u velikoj meri izmijenjeni pa sada podsećaju na “starinske”.

Komentarišući ovakve poteze kompanija, psiholozi kažu da je ljudima u vremenima velikih nesigurnosti potrebno podsjećanje da život može biti lijep i bezbrižan, i da će oni koji uspiju da ih uvjere da je to moguće bolje prolaziti kod kupaca.

Izvor: Latana.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *