Tužioci „broje novac” u Plantažama

Dodajte komentar

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja u srijedu su iz Plantaža izuzeli dio poslovne dokumentacije te kompanije i nadležnima predali spisak dokumenata koja su im potrebna u istrazi.

To je Vijestima kazao sagovornik iz vrha Uprave policije, objašnjavajući da istragu vode na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije, iz koje je Plantažama dato duplo negativno mišljenje.

“Izuzeli smo dio dokumentacije, a naredne sedmice će nam predati i ostali dio koji im je tražen i koji treba da nam pripreme”, kazao je isti sagovornik. On je istakao da će inspektori već u ponedjeljak ponovo biti u Plantažama, gdje će tražiti dodatna dokumenta.

“Nijesmo stekli utisak da je bilo uništavanja dokumentacije, ali ćemo u ponedjeljak znati precizno. Svakako, i ako su nešto pokušavali, DRI je imala uvid u tu dokumentaciju, pa će nam to koristiti”, objasnio je izvor uključen u istragu.

Kršenje zakona

Državna revizorska institucija je u izvjaštaju o kontroli poslovanja “Plantaža” utvrdila kršenja šest zakona – o reviziji, privrednim društvima, zaštiti na radu, sprečavanju nelegalnog poslovanja, radu i sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, kao i kršenju više pravilnika kojim se definiše poslovanje kompanija.

Utvrđeno je korišćenje gotovine za isplate bez jasnog osnova i mimo zakona, isplate novca bez potpisanog ugovora i ispostavljenih faktura, prodaja proizvoda bez jasnog cjenovnika i kriterijuma pojedinim partnerima, sumnjive transakcije, nepostojanje revizorskog odbora i brojnih internih akata kompanije…

Zbog svega ovoga DRI je tada dala duplo negativno mišljenje – na finansijsko poslovanje i na reviziju usklađenosti poslovanja Plantaža sa zakonskim i podzakonskim propisima.

DRI svako negativno mišljenje, shodno procedurama, dostavlja Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT). Izvještaj se odnosio na rad kompanije u 2018. i za dio u 2019. godini, ali i na praksu iz prethodnih godina. U kontrolisanom periodu izvršna direktorka bila je Verica Maraš, a predsjednik Odbora direktora Veselin Vukotić.

Tajne

Direktorica Maraš je u svom izjašnjenju tokom pravljenja izvještaja od DRI tražila da se pojedini djelovi izvještaja, u kojima su navedene nepravilnosti, izbrišu jer bi njihovo “objavljivanje bilo kršenje interne poslovne tajne kompanije”, kao i da se izbriše nekoliko ocjena DRI o radu kompanije ili da se one ublaže. Ona je revizorima, kako je navedeno u izvještaju, predlagala da na sastanku razjasne sve dileme u cilju uspješne saradnje.

Maraševa je zamjerila i da je DRI previše detaljno dala izvještaj o trošenju novca iz blagajne “jer asocira na nelegalno poslovanje”.

Na primjedbu da za određene proizvode i usluge nema cjenovnika, Maraševa je kazala da je i to poslovna tajna o čemu će “razgovarati na sastanku”. Ona je zamjerila i na ocjenama DRI da kompanija nije vršila namjensko podizanje gotovine, jer je “previše istaknuto” i navodi da to treba drugačije obrazložiti.

Tvrdila je i da se previše prostora daje tretmanu obračuna dnevnica za službena putovanja, da se detaljno daju specifikacije troškova “s kim radimo i u kojim iznosima”, tražila i da se izbriše konstatacija “pored evidentnih problema” u poslovanju…

Milionski dug

Vanredne revizija koju je početkom godine zatražilo Ministarstvo poljoprivrede nedavno je zaključila da kompanija duguje 45 miliona eura i da se nalazi se pred stečajem, a kao razlog za takvo stanje navedeno je neracionalno poslovanje proteklih godina, trošenje ogromnih količina novca na sporne naknade i druge privilegije koje je rukovodstvo dodjeljivalo sebi.

Iz dosadašnjeg borda direktora saopštili su da je za krizu kriva pandemija koronavirusa i gubitak ruskog tržišta, kao i da kompanija na zalihama ima 20 miliona litara vina vrijednih 35 do 38 miliona eura. Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su iskazali sumnje u tačnost vrijednosti zaliha koja se navodila u bilansima kompanije.

“Plantaže” još nijesu predale finansijske izvještaje za prošlu godinu iako je rok istekao.

Novi bord direktora kompanija biće izabran danas na Skupštini akcionara.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *