Evropski parlament izglasao hitnu proceduru za „kovid pasoše“

Dodajte komentar

Evropski parlament je na juče održanoj sjednici odlučio da odobri ubrzani postupak stupanja na snagu „digitalnog zelenog sertifikata“, odnosno sertifikata koji omogućava ljudima da slobodno putuju i tokom pandemije. Očekuje se da se postupak usvajanja ovog dokumenta okonča do juna ove godine.

Sa 468 glasova za, 203 protiv i 16 suzdržanih, poslanici EP su podržali upotrebu tzv. hitnog postupka (Pravilo 163), koji omogućava da se predlog Komisije o izgledu i sadržini, kao i načinu pribavljanja podataka važnih za izdavanje sertifikata, usvoji što ij. Tokom rasprave, posebno je isticana neophodnost zaštite podataka građana, a naročito informacija koje se odnose na njihovo zdravlje.

Nakon glasanja, predsjednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli (David Sassoli) odredio je i rok za podnošenje amandmana na predlog Komisije za sljedeće plenarno zasijedanje koje će biti održano od 26 do 29. aprila.

Prema predlogu Evropske komisije, „kovid pasoš“ će sadržavati informacije o tome da li je putnik vakcinisan protiv korona virusa ili je ima rezultat o nedavnom negativnog PCR testu, odnosno podatke o oporavku od infekcije kovid – 19.

Izvor: Biznis.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *