Nestašica čipova povećava cijene automobila i električnih aparata

Dodajte komentar

Potrošači širom svijeta, usled globalne nestašice čipova, suočavaju se sa rastom cijena i nestašicom raznih aparata i mašina – televizora, mobilnih telefona, automobila i konzola za video igre.

Događa se “savršena oluja” faktora ponude i potražnje, objašnjavaju stručnjaci i najavljuju rast cijena uređaja širom svijeta.

Nestašica čipova, koji su “mozak” u svim elektronskim uređajima, od prošle godine sve je veća, piše Gardijan.

U početku, problem je bio samo privremeno kašnjenje u snabdijevanju, jer su se fabrike gasile usljed prvog udara pandemije koronavirusa.

Međutim, iako se proizvodnja normalizovala, novi porast potražnje dostiže kritičnu tačku, a podstaknut je promenom navika u vrijeme pandemije.

Veliku potražnju pokrenuli su proizvođači automobila koji ulažu u električna vozila opremljena najsavremenijom tehnologijom, zatim “bum” u prodaji televizora i kućnih računara, kao i “lansiranje” novih konzola za video-igre i mobilnih telefona sa 5G tehnologijom.

“Koči” tehnološke i automobilske gigante

Čak je i Epl, kompanija koja vrijedi dva biliona dolara i najveći je svjetski kupac poluprovodnika na koje godišnje potroši 58 milijardi dolara, bio prisiljen da prošle godine zbog nestašice za dva mjeseca odloži puštanje u prodaju dugo očekivanog “ajfona 12”.

“Čipovi su sve. Ovde se događa savršena oluja faktora ponude i potražnje. Ali u osnovi, postoji novi nivo potražnje koji se ne može pratiti. Svi su u krizi i situacija je sve gora”, objašnjava Nil Kampling, medijski i tehnološki analitičar Miraboa, međunarodne bankarske i finansijske grupe.

Ford je nedavno ukinuo smjene u dvije fabrike automobila i najavio da bi profit ove godine mogao biti manji do 2,5 milijarde dolara zbog nestašice čipova, Nisan smanjuje proizvodnju u fabrikama u Meksiku i SAD, Dženeral motors je saopštio da bi mogao da se suoči sa gubitkom profita od dvije milijarde dolara.

Prošlog mjeseca, Soni je poručio da ove godine možda neće postići planiranu prodaju novog “Plejstešna” 5, zbog problema sa isporukom poluprovodnika, a Majkrosoftov “Iks-boks” predviđa da će se problemi sa snabdijevanjem nastaviti najmanje do druge polovine godine.

Očekujte skuplja vozila i telefone

Međutim, najizrazitiji primjer krize sa poluprovodnicima je Samsung, drugi najveći svjetski kupaca čipova, ali i drugi najveći proizvođač.

Ranije ove nedjelje, kompanija je saopštila je da će možda morati da odloži “lansiranje” novog pametnog telefona zbog nestašice.

“Nevjerovatno je da Samsung drugima proda poluprovodnike za 56 milijardi dolara, a sam ih troši u vrijednosti od 36 milijardi”, primijetio je Kampling.

Čini se da će nestašica čipova potrajati još neko vrijeme, piše Gardijan.

“Nema naznaka da ponuda sustiže potražnju ili da se potražnja smanjuje, dok cene rastu. Ovo će ljudi osjetiti i na ulici. Očekujte da će automobili koštati više, kao i telefoni”, poručuje Kampling.

Izvor: RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *