NLB banka planira centar za razvoj zajedničkih platformi za banke u regionu

Dodajte komentar

NLB banka planira u Beogradu centar za razvoj zajedničkih platformi za banke u regionu, najavljuje Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB. Primetno je da se u Srbiji, kao i svuda drugo, više štedi tokom pandemije, ali Brodnjak očekuje da će „postratni sindrom“ nakon poboljšanja zdravstvene situacije ponovo podići potrošnju. „Jedva čekam prvi rasprodati koncert Zorana Predina u Beogradu, Bajage u Ljubljani, beogradski fudbalski derbi na punom stadionu ili košarkaški u dvorani“, ističe Brodnjak.

NLB Grupa u Beogradu gradi centar kompetencija za razvoj zajedničkih platformi za banke u regionu. Pošto su one srce budućeg poslovnog modela banaka kao tehnoloških firmi, to znači, da Beograd postaje drugo sjedište NLB Grupe, kaže u razgovoru za Tanjug Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB koja je krajem prošle godine kupila Komercijalnu banku.

Time se, kaže on, otvaraju dobra radna mjesta, ne samo za ljude iz sveta finansija, nego i za IT entuzijaste.

Na pitanje da li će zbog samog preuzimanja, ali i digitalizacije biti otpuštanja zaposlenih u Komercijalnoj banci, Brodnjak navodi da je NLB banka prije deset godina imala 4.200 zaposlenih, a da će u narednih nekoliko godina, kako kaže, pretežno sa blagim odlascima imati 2.100, dakle duplo manje.

Neminovno smanjivanje broja zaposlenih

Objašnjava da je to posljedica unapređenja tehnologija i ponašanja klijenata, koji sve manje idu u poslovnice banaka, pa je i bankarskih poslova manje, a s druge strane se potreba za osobljem sa IT profilima vještim u upravljanju podacima, znatno povećava.

„I za Komercijalnu banku u pripremi je plan racionalizacije organizacije i broja zaposlenih, u okviru koga ćemo, kao odgovoran poslodavac, izuzetno veliku pažnju posvetiti odnosu prema zaposlenima. Tačne brojke koliko će nas biti u banci za pet godina sada ne mogu dati, jer još radimo analize, ali sve će biti pošteno i transparentno“, ističe sagovornik Tanjuga.

Dodaje da očekuje da će NLB Komercijalna banka biti magnet za kvalitetna radna mjesta preko spomenutog centra kompetencija za razvoj strateških platformi za članice Grupe.

Izvor: Bif.rs/Tanjug

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *