U Hrvatsku stiže najveći evropski internet trgovac

Dodajte komentar

Evropska online modna platforma Zalando, inače najveća internet trgovina po prihodima u Evropi, uskoro će stići i u Hrvatsku. Od jula Hrvati će moći da kupuju odjeću, obuću i modne dodatke preko Zalanda, platforme koja je već dostupna u 17 zemalja. Šta tačno Hrvatska dobija dolaskom Zalanda i hoće li nova konkurencija narušiti odnose na tržištu odjeće i obuće?

Uključivanje Hrvatske i drugih sedam zemalja znači da će se roba naručena preko Zalanda dostavljati u te zemlje (u koje se sada ne dostavlja), web interfejs će biti lokalizovan, odnosno prevedeno i na hrvatski jezik, a domaći proizvođači moći će da  ponude svoje proizvode i brendove i to ne samo kupcima u Hrvatskoj.

Za kompaniju koja je najveći evropski trgovac vjerovatno je malo ko u Hrvatskoj uopšte čuo. Osnovani su tek 2008. godine, a imaju prihode koji se mjere u milijardama i dobit koja se mjeri u stotinama miliona eura. Osnivači Robert Gentz i David Schneider 2008. iz svojeg berlinskog stana započeli su putem interneta prodavati japanke te su primijetili da je online tržište odjeće i obuće u Evropi prilično zapušteno u odnosu na tržište u SAD-u, kojim je dominirao Amazonov Zappos.

Ubrzo je Zalando kopirao američki model u Evropi i uz izdašnu podršku ulagača stvorio jake logističke centre u Njemačkoj te postao evropski Zappos. Samo u 2019., dakle prije koronakrize, imali su godišnje prihode od 6,5 milijardi eura, neto dobit od 165 miliona eura, imovinu tešku četiri milijarde eura i više od 13.000 zaposlenih.

Može li Zalando pomrsiti račune domaćim trgovcima, kako onima koji imaju fizičke trgovine, tako i internetskim platformama, tPortal je upitao Denisa Čupića, direktora trgovačkog centra Westgate.

“Njihova najava zasad je marketinška, ali ne vjerujem da će se njihovim dolaskom išta bitno promijeniti. Ako oni u Hrvatskoj osnuju svoju kompaniju preko koje će prodavati robu i stvarno imati operacije u Hrvatskoj, to je dobrodošla vijest, jer će im biti potrebna lokalna distribucija, IT i podrška’, kaže Čupić i upozorava:

‘Ako pak budu slali robu iz Njemačke i obračunavali PDV u Njemačkoj, onda se to pretvara u priču u kojoj dobijamo nelojalnu konkurenciju u maloprodaji.’

Zalando je dobrodošao, ponavlja Čupić, ako prenese operacije u Hrvatsku jer je to onda podsticajno za razvoj cijelog tržišta i konkurenciju.

‘U Hrvatskoj mnogo trgovaca neće moći da prodaje preko Zalanda jer već imaju franšize sa svim vodećim svjetskim i evropskim brendovima. Bitno je samo da svaki online trgovac plaća PDV u Hrvatskoj i da razvija lokalni ekosistm – da unajmi skladište, da lokalizuje distribuciju, možda čak iz Hrvatske distribuira u susjedne zemlje, to je već ozbiljan korak naprijed’, zaključuje on.

A kakvi su tačno planovi Zelanda u Hrvatskoj, hoće li imati lokalne operacije i hoće li zapošljavati? Kažu nam da će lokalnim kupcima dati najširu moguću ponudu modnih proizvoda, a što se lokalnih, domaćih brendova tiče, oni će dobiti priliku da nastupe na zajedničkom tržištu i dobiti pristup do svih 38 miliona Zalandovih klijenata, uz što će dobiti pomoć u internacionalizaciji i sprovošenju digitalnih strategija.

‘Kao i na svim našim tržištima, izgradili smo snažan tim koji poznaje vaše tržište u našem berlinskom sjedištu i koji će nam pomoći da skrojimo ponudu za Hrvatsku. Trenutno se fokusiramo na lansiranje platforme u novim zemljama i proučavamo kako ćemo zadovoljiti potrebe klijenata kroz našu postojeću logističku mrežu’, navode.

Izvor: tportal.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *