EU objavila plan za kovid: Ovo su uslovi za prelaz granice

Dodajte komentar

Evropska komisija predložila je stvaranje Digitalnog zelenog sertifikata kako bi se olakšalo bezbjedno slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije kovida 19.

Ovaj sertifikat poznat je i kao “kovid pasoš” i sadržaće podatke da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da li je stekla imunitet posle preležane zaraze ili ima negativan PCR test.

Digitalni zeleni sertifikat biće dostupan besplatno, u digitalnom ili papirnom formatu. Sadrži QR kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost sertifikata.

Komisija će izgraditi pristupnu mrežu kako bi osigurala da se svi sertifikati mogu verifikovati širom EU i podržaće države članice u tehničkoj primjeni sertifikata. Odgovornost država članica je da odluče o tome koja ograničenja javnog zdravlja se neće odnositi na putnike, ali će takve odluke morati da se primijene na isti način na putnike koji posjeduju digitalni zeleni sertifikat, navodi se u saopštenju EU Info centra.

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da će podatke iz sertifikata priznavati sve države članice.

Cilj je da se ovim sertifikatom, istakla je, omogući sloboda kretanja “na bezbjedan način“.

“Digitalna kapija”

Komisija će, kako je najavila, napraviti „digitalnu kapiju“ i podržati članice EU da razviju softvere za verifikaciju svih sertifikata širom EU.

Ističe se i da će sertifikati biti besplatni i na zvaničnim jezicima ili jezicima zemalja koje ih izdaju i na engleskom.

Dalje se navodi da je Komisija, kako bi se izbjegla diskriminacija nevakcinisanih, predložila da sertifikati ne budu samo o vakcininaciji, već i za ljude koji su se testirali na kovid-19 ili ga preležali.

Navodi se i da će svi putnici sa Digitalnim zelenim sertifikatom imati ista prava, kao i da zemlje članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine, pored onih koje je odobrila Evropska agencija za lijekove.

U slučaju da neka članica EU nastavi da traži od onoga koji ima Digitalni zeleni sertifikat da ide u karantin ili na test, o tome odmah treba obavijestiti Komisiju i druge članice.

Sertifikati će sadržati samo ograničene informacije, poput imena, datum rodjenja, datuma kada je izdat i relevantnih informacija o vakcini/testu/preboljevanju.

Pasoši PRIVREMENI

Navodi se i da će sertifikati biti validni u svim članicama EU i da su otvoreni i za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku, kao i da su samo privremeni, odnosno da će prestati da važe kada Svjetska zdravstvena organizacija proglasi kraj pandemije.

Komisija je usvojila i komplementarni predlog kako bi se osiguralo da se Zeleni digitalni sertifikat izdaje i državljanima zemalja van EU koji imaju prebivalište u članicama ili pridruženim državama Šengena i posjetiocima koji imaju pravo da putuju u druge članice.

Za građane zemalja van EU su iz pravnih razloga neophodni posebni predlozi, navela je EK dodajući da nema razlike u postupanju prema građanima koji nisu državljani EU a ispunjavaju uslove za sertifikat.

Koje vakcine će biti prihvaćene

Evropska komisija je navela da države članice treba da prihvate potvrde o vakcinaciji bez obzira na vrstu kovid-19 vakcine.

“Kada države članice prihvate dokaz o vakcinaciji kako bi se (putniku) ukinula određena ograničenja kao što su testiranje ili karantin, od njih će se zahtevati da prihvate, pod istim uslovima, potvrde o vakcinaciji izdate u okviru sistema digitalnih zelenih sertifikata. Ova obaveza bila bi ograničena kada je riječ o vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom EU. Države članice imaju mogućnost da prihvate i druge vakcine“, navodi se u saopštenju.

Izvor: BIZlife, Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *