Američka ekonomija između pretjeranog optimizma i straha od inflacije

Dodajte komentar

Pošto je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odobrio ekonomski stimulativni paket ukupne vrijednosti od 1.900 milijardi dolara, uključujući i davanja od po 1.400 dolara punoljetnim Amerikancima, centralna banka SAD podigla je svoju prognozu za ovogodišnji rast nacionalne ekonomije.

FED sada očekuje da će ekonomija SAD ostvariti rast od 6,5 odsto tokom 2021. godine, za razliku od ranije prognoziranih 4,2 procenta. To nije mala razlika u računici za još uvjek najveću privredu na svijetu.

Sva sjevernoamerička finansijska tržišta su reagovala pozitivno na ovu objavu, mada je bilo i pojedinih skeptika među ekonomskim analitičarima. Na primjer, Greg Valijer (Greg Valliere), vodeći strateg u AGF Investments, za televiziju CNN ističe da nagli skok potrošnje običnih građana nakon primanja “finansijske injekcije” može kratkoročno da podstakne ekonomiju, ali da bi veći značaj predsjednikovog paketa bio ukoliko bi se taj novac srednjoročno ili dugoročno preusmjerio na socijalna i zdravstvena davanja.

Ipak, glavna zabrinutost investitora leži u podignutoj prognozi za ovogodišnju inflaciju, sa 1,8 na 2,4 odsto – što će takođe biti posljedica naglog slivanja velike količine novog novca. U najnovijem istraživanju Bank of America ulagači na Wall Streetu su čak izrazili veću zabrinutost zbog rasta inflacije nego zbog posljedica virusa Covid-19 na ekonomska kretanja u 2021.

Predsjednik FED Džerom Pauel (Jerom Powell) je odmah skočio da primiri takav sentiment, ističući da je normalno da dođe do inflatornog rasta u skladu sa okolnostima, i dodatno ulio investitorski optimizam uvjeravanjem da kamatne stope neće biti podizane u ovoj, a najvjerovatnije ni u 2022. godini.

S druge strane, većina analitičara vjeruje u FED i smatra da će sadašnji “šok efekat” na nivou čitave godine donijeti boljitak, a te svoje riječi potkrepljuju djelimično i jučerašnjim rezultatima. Recimo, berzanski indeksi Dow Jones i S&P su ponovo dosegli rekordne vrijednosti. Dow Jones je završio trgovanje uz rast od 0,6 odsto i prvi put u istoriji prešao 33.000 poena.

I ne samo to, već su i predviđanja o nivou nezaposlenosti u SAD ružičaste za naredne dvije godine. Aktuelni nivo od 6,2 odsto trebalo bi da se spusti ispod četiri procenta, a možda u 2023. čak i padne ispod istorijskog minimuma od 3,5 odsto, navode u FED.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *