Brazil hrani 10 posto svjetske populacije

Dodajte komentar

Brazilski seljaci prošle su godine proizveli hranu za deset posto svjetske populacije, navodi se u studiji koju je u četvrtak objavila državna poljoprivredna agencija Embrapa.

Studija se fokusirala na brazilsku proizvodnju žitarica i uljarica jer se te biljke smatraju temeljnima za prehranu ljudi i domaćih životinja, objavila je Embrapa. Ti podaci pokazuju da je Brazil, koji je decenijama bio uvoznik hrane, postao svjetska velesila u poljoprivrednoj proizvodnji i najveći svjetski izvoznik proizvoda poput soje, govedine i piletine, koje izvozi u Kinu, Evropsku uniju i druge zemlje.

Analitičari Embrape su do svog rezultata došli koristeći se dvjema metodologijama. Brazilski izvoz žitarica po cijenama na međunarodnom tržištu, prema proračunima Međunarodnog monetarnog fonda, pokazuje da je diljem svijeta Brazil nahranio 772,6 miliona od ukupno 7,76 milijardi stanovnika svijeta. Druga metodologija temeljena na fizičkoj proizvodnji žitarica pokazuje nešto manji broj od 637 miliona ljudi, među kojima je i 212 miliona stanovnika Brazila, navodi Embrapa.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *