Mišnić: Neće biti novog jalovišta, zdravlje nam je preče od rudnika

Dodajte komentar

Najava švajcarske kompanije “Tara Resources” da će u dogledno vrijeme ponovo otvoriti rudnik olova i cinka „Brskovo” dočekana je na “nož” u Mojkovcu, kako od strane ekologa i građana tako i čelnika Opštine. Ne toliko zbog samog rudnika koliko radi namjere investitora da otpadne materijale deponuje u novom jalovištu i to na granici Nacionalnog parka “Biogradska gora”. Predsjednik opštine Ranko Mišnić poručuje da ta ideja neće proći, što bi moglo značiti da od otvaranja rudnika za sada neće biti ništa, pišu Dnevne novine.

“Prije deset godina završena je sanacija jalovišta bivšeg rudnika, što je državu koštalo preko deset miliona eura. Osim para koje su tu i najmanje važne, cijenu postojanja tog toksičnog ‘tihog ubice grada’ kako smo jalovište decenijama nazivali, Mojkovčani su skupo platili. Mnogi zdravljem, a mnogi i životom. Preživljavali smo sa malignim i respiratornim bolestima. Privreda je stala, turizam i pored izuzetnih potencijala nije pored jalovišta ni imao šansu. Ljudi su se iseljavali. I sad, kada smo se riješilli tog problema, investitor hoće da nam servira novo jalovište. To nećemo, niti smijemo dozvoliti, zbog zdravlja naših građana, budućnosti naše djece i razvoja opštine, bez obzira što investitor obećava velika zapošljavanja”, rekao je Mišnić.

Minulog mjeseca švajcarska kompanija uputila je Vladi Crne Gore zahtjev za proširenje eksploatacionog zahvata na područje Tvrdog potoka, na granici nacionalnog parka.

Iza tog zahtjeva, koji je Vlada prvo najavila a zatim skinula sa dnevnog reda, krila se namjera da se baš tu gradi novo jalovište.

“Zamislite, imaju ideju da tu grade jalovište. Taj potok se uliva u Bjelojevićku rijeku, a ona u Taru, a svi vrlo dobro znamo da su Tara i njeno slivno područje pod zaštitom UNESKO-a. To bi bilo i u podnožju našeg ski-centra. Drago mi je što je Vlada to skinula sa dnevnog reda. Izgleda da tamo ima neko ko vodi računa o važnosti očuvanja životne sredine i zna kakve sve opasnosti sa sobom nosi jedno takvo jalovište”, kazao je Mišnić.

Švajcarska kompanija, koja je koncesije na istraživanje i eventualnu eksploataciju rudnih ležišta otkupila prije tri godine od jedne australijske kompanije, najavila je investiranje 150 miliona u novi rudnik i zapošljavanje 450 radnika.

“To fino zvuči i trebalo bi da posluži kao dobar mamac pa da zaboravimo jalovište. To se neće desiti. Mi zapravo i ne znamo šta oni tačno planiraju. Tu nema sinhronizacije ni sa strateškim planovima opštine ni države, ali ni sa međunarodnim standardima. U ovom trenutku otvaranje rudnika pomalo liči na nemoguću misiju. Možda jednom u budućnosti, kad tehnologija bude tako napredna da može eliminisati sve štetne posljedice otpada, možda se tada rudnik i otvori. Zapravo, vjerujem da hoće, ali sada ne. Jednom je sa jalovištem napravljena greška i mnogo nas je skupo koštala. Siguran sam da je nećemo ponoviti”, zaključio je Mišnić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *