Nadaju se početku vakcinacije za dvadesetak dana, neće biti obavezna

Dodajte komentar

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da se nada da će vakcinacija moći da počne krajem januara ili početkom februara, ali da ne može reći konkretan datum jer su ugovori opširni i administrativno zahtjevni, pišu Vijesti.

“Molimo građane za određeno strpljenje, jer su pregovori koje mi sada vodimo, sve zemlje u regionu vodile u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest mjeseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora”, tvrdi Borovinić Bojović.

Objasnila je da su u toku svakodnevni intenzivni pregovori oko nabavke vakcina.

Vode se, kako kaže, bilateralni pregovori, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative.

“Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu”, navela je Borovinić Bojović.

Navela je da imaju odvojena sredstva za vakcinaciju i da se ne oslanjaju na novac Nacionalnog koordinacionog tijela.

Borovonići Bojović je kazala da pregovaraju i sa Kinom i sa Rusijom oko vakcina, a da će se potruditi da građanima omoguće više vakcina koje će biti jednako kvalitetne i bezbjedne i da građani mogu da izaberu vakcinu, ako to bude moguće.

Vakcina dostupna svima

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da strategija ima jedan cilj – nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

Brajović je rekla da su planom definisane prioritetne grupe i da su to prije svega zdravstveni radnici kao i osobe starije životne dobi i hronični pacijenti.

Iako smo nekih 11 mjeseci u ovoj pandemiji i dalje, kako je rekla, funkcionišemo u ambijentu u kom imamo “jednačine sa puno nepoznatih”.

“Strategija ja vanredno važna, odnosno priprema za suočavanje sa izazovima sa kojima se suočava Crna Gora i sve zemlje svijeta”, rekla je Brajović.

Brajović je ocijenila da je “u prvim danima pandemije, kada je Crna Gora bila suočena sa novim respiratornim patogenom, pružila odgovor i sveobuhvatan pristup u pravcu prekidanja lanca transmisije”.

Konferenciju za medije možete pratiti uživo:

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *