Profit Rudnika uglja 11 miliona eura

Dodajte komentar

U uslovima pandemije, uz svakodnevno forsiranje poštovanja mjera epidemiološke zaštite, uspjeli smo da postignemo nove rekorde u proizvodnji otkrivke, proizvedemo sve količine uglja koje je tržište tražilo, nastavimo trend smanjenja troškova i postignemo dobit za koju očekujemo da će biti preko 11 miliona eura kazao je izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić.

On je u intervjuu za Glas rudara ocijenio da će Rudnik nastaviti da igra važnu ulogu u razvoju države i u narednih 30 godina. Podsjetio je da je Rudnik polovinom 2014. godine, kad je došao na mjesto izvršnog direktora, bio na ivici stečaja, sa akumuliranim gubitkom od 20 milona eura, poreskim dugom od 18 miliona i kreditnim zaduženjem preko 20 miliona eura. Šest godina kasnije, Rudnik je profitabilna kompanija, bez kreditnih zaduženja, sa reprogramiranim poreskim dugom koji je došao na nivo od 1,5 miliona i koji će najkasnije u prvom kvartalu ove godine biti isplaćen u cjelosti.

-Više faktora je doprinijelo oporavku Rudnika, a jedan od najhitnijih je ubrzanje poslovnih operacija. Izmijenili smo model upravljanja, definisali nove pragove odgovornosti izvršnog direktora i borda, izmijenili pravilnike i ubrzali procese donošenja odluka, uredili sisteme organizacije sastanaka i izvještavanja, uveli jake funkcije kontrolinga, razdvojili kratkoročne od dugoročnih i kontrolne od operativnih funkcija. Izmijenili smo modele kratkoročnog i dugoročnog planiranja u ispostavili bolje modele praćenja realizacije dogovorenog-naveo je Popadić i dodao da je značajna povoljnost bila i u tome što su svo vrijeme u bordu imali sjajne profesionalce i finansijske eksperte, odličnu klimu uzajamnog povjerenja, tako daje ukupna energija bila isključivo fokusirana ka unapređenju poslovanja.

-Kao rezultat, podigli smo produktivnost, smanjili operativne troškove, tri puta povećali prodaju na inotržištu i podigli nivo godišnje proizvodnje otkrivke za preko 45 odsto. Paralelno pokušavamo da povećamo zarade zaposlenih, što nije lako harmonizovati sa ambicijom smanjenja ukupnih troškova. U principu, primarna orijentacija je na podizanju produktivnosti, kroz bolju organizaciju rada, nabavku nove mehanizacije i podmlađivanje radne snage- kazao je Popadić i istakao daje zbog toga i usaglašenog modela poslovanja sa EPCG obezbijeđeno održivo poslovanje kompanije u narednih 30 godina, čemu će posebno doprinijeti ekološka rekonstrukcija termoelektrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *